ADEMEND VERMOGEN EN WATERAFSTOTENDE GIDS

Waterdicht materiaal

Waterdicht materiaal laat geen water of sneeuw door zodat het lichaam droog en warm blijft. De waterdichtheid wordt gemeten in hoeveelheid water, in milimeters, die op het materiaal kan worden gelegd voordat het water doorheen de stof sijpelt. Textiel behandelen met een waterafstotend membraan zorgt voor deze waterafstotende laag.

1.000mm
Lage resistentie. Normaal gebruikt bij  goedkopere producten. Kan voor sommige doelen nuttig gebruikt worden.

3.000mm
Goede en sterke resistentie. Vaak gebruikt voor producten waar klanten hoge eisen stellen op vlak van gebruik en kwaliteit van het kledingstuk.

5.000mm
Zeer goede resistentie. Gebruikt voor producten met een speciale nood aan waterbestendigheid, bijvoorbeeld regenkleding van hoge kwaliteit.

10.000mm
Extreem goede resistentie. Voornamelijk gebruikt voor producten die extreme condities moeten weerstaan.

Ademend vermogen

Ademend materiaal laat zweet en vocht toe om van het lichaam en uit het kledingstuk te gaan. Het ademend vermogen wordt gemeten in de snelheid waarmee zweet door het textiel gaat, in gram zweet die door een vierkante meter gaat in 24 uur (g/m2/d).Ademend materiaal wordt meestal geproduceerd door een membraan te gebruiken dat uit heel wat hele kleine gaatjes bestaat. Deze gaatjes zijn te smal om een druppel water door te laten maar zijn dik genoeg voor luchtmoleculen die het zweet kunnen verdrijven.

Minder dan 800 g/m2/d
Lage performance. Normaal gebruikt in softshell jassen. Zorgt voor comfort tijdens fysieke activiteiten.

800-3000 g/m2/d
Medium performance. Vaak gebruikt in skijassen en sommige extra ademende softshell jassen. Ook gebruikt in regenkleding om ervoor te zorgen dat het materiaal ademt maar toch waterresistent is.

Meer dan 3000 g/m2/d
Hoge performance, normaal gebruikt voor professionele skijassen en andere kledij waar een hoog ademend vermogen noodzakelijk is.

Wassen

Draag goed zorg voor producten met speciale eigenschappen zoals waterresistentie of een hoog ademend vermogen. Zo behoudt u hun hoge performance en duurzaamheid.

Volg de wasinstructies nauwgezet en gebruik enkel wasmiddelen of schoonmaakproducten die speciaal voor dit soort materiaal gemaakt zijn. Dit helpt het speciale membraan en de speciale eigenschappen van de producten langer te behouden. Wanneer deze kleding niet juist wordt behandeld, wordt het membraan beschadigd en gaan hun speciale karakteristieken achteruit.

Getapete naden

Om er zeker van te zijn dat een product zo waterafstotend mogelijk is, kunnen de naden met een speciale tape worden afgedekt. Deze tape versterkt de eigenschappen van het product en wordt gebruikt in regenkleding en sommige ski-kleding.