Waterdichtheid en ademend vermogen

Waterdichtheid en ademend vermogen

Waterdicht materiaal

Waterdicht materiaal laat geen water of sneeuw door zodat het lichaam droog en warm blijft. De waterdichtheid wordt gemeten in hoeveelheid water, in milimeters, die op het materiaal kan worden gelegd voordat het water doorheen de stof sijpelt. Textiel behandelen met een waterafstotend membraan zorgt voor deze waterafstotende laag.

Ademend vermogen

Ademend materiaal laat zweet en vocht toe om van het lichaam en uit het kledingstuk te gaan. Het ademend vermogen wordt gemeten in de snelheid waarmee zweet door het textiel gaat, in gram zweet die door een vierkante meter gaat in 24 uur (g/m2/24u).


Ademend materiaal wordt meestal geproduceerd door een membraan te gebruiken dat uit heel wat hele kleine gaatjes bestaat. Deze gaatjes zijn te smal om een druppel water door te laten maar zijn dik genoeg voor luchtmoleculen die het zweet kunnen verdrijven.

Wassen

Draag goed zorg voor producten met speciale eigenschappen zoals waterresistentie of een hoog ademend vermogen. Zo behoudt u hun hoge performance en duurzaamheid.


Volg de wasinstructies nauwgezet en gebruik enkel wasmiddelen of schoonmaakproducten die speciaal voor dit soort materiaal gemaakt zijn. Dit helpt het speciale membraan en de speciale eigenschappen van de producten langer te behouden. Wanneer deze kleding niet juist wordt behandeld, wordt het membraan beschadigd en gaan hun speciale karakteristieken achteruit.


Getapete naden

Om er zeker van te zijn dat een product zo waterafstotend mogelijk is, kunnen de naden met een speciale tape worden afgedekt. Deze tape versterkt de eigenschappen van het product en wordt gebruikt in regenkleding en sommige ski-kleding.