5 tips: Hoe onderhoud je leren laarzen

5 tips: Hoe onderhoud je leren laarzen

Er zijn veel goede redenen om te investeren in een paar leren laarzen. Ze zijn stijlvol, praktisch en veelzijdig. En er zijn evenveel goede redenen om goed voor je leren laarzen te zorgen. Ze gaan langer mee, ze zien er beter uit en ze zijn duurzamer.


Leren laarzen of schoenen zijn iets wat we seizoen na seizoen in de mode zien. Het is een eeuwige klassieker, en dat begrijpen we. Leren laarzen kunnen de finishing touch van uw outfit zijn. Het kan een edgy stijl completeren, of het kan een stoer tegenwicht bieden aan een verder vrouwelijke look.


Tegelijkertijd heeft ieder verschillende eigenschappen die het tot een ideaal materiaal voor schoeisel maken. Na verloop van tijd past het zich aan de vorm van je voet aan, laat het je voeten ademen en is het een duurzaam materiaal. Door de duurzaamheid van het materiaal gaat het ook lang mee - als u uw leren laarzen goed verzorgt.


Heb je hulp nodig bij het onderhoud en de verlenging van de levensduur van je nieuwe leren laarzen? Hier zijn 5 tips.

Verzorg je nieuwe leren laarzen goed

Je moet je nieuwe leren laarzen behandelen voordat je ze voor het eerst aantrekt. We raden zelfs aan ze eerst waterdicht te maken. Zie deel 3 hieronder voor meer informatie over het waterdicht maken van je leer en waarom dat een goed idee is.


Wij raden je aan om de eerste paar keer dat je je nieuwe leren laarzen draagt, een sok te gebruiken in dezelfde kleur als je laarzen. Net als textiel kan leer een beetje afgeven wanneer je je schoenen of laarzen voor het eerst draagt. Maar maak je geen zorgen, de overtollige kleur zal snel vervagen en is niet schadelijk.


Het kan zijn dat je nieuwe leren schoenen of laarzen een beetje stijf zijn. En dat zijn ze waarschijnlijk ook. Maar omdat leer een natuurlijk materiaal is, vormt het zich naar je voet als je het draagt. Het kan dus zijn dat je ze in het begin iets lager moet dragen.

Onderhoud je leren laarzen regelmatig

Het kost niet zoveel tijd als het misschien klinkt. En dat is goed besteed geld. Met de juiste behandeling en reiniging van uw leren laarzen kunt u ze namelijk nog jaren gebruiken. Natuurlijk verandert leer na verloop van tijd van karakter, maar als je het regelmatig reinigt, waterdicht maakt en hydrateert, zullen je leren laarzen mooi oud worden.


1. Maak voorzichtig schoon

Wanneer je je leren laarzen draagt, zullen ze natuurlijk blootgesteld worden aan de elementen. Zeker als je ze draagt in de koudere maanden, waarin ze meer kans lopen in contact te komen met regen, sneeuw en modder. Het is verstandig om je laarzen schoon te houden - niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook omdat het leer er op die manier beter van wordt.


Je kunt je leren laarzen het beste schoonmaken met een goed uitgewrongen doek. Er mag alleen water op het doek komen, en het is van belang dat de laarzen niet te nat worden. Normaliter is de natte doek voldoende, maar als u meer nodig hebt, kunt u een zachte borstel gebruiken om het hardnekkigste vuil te verwijderen.


2. Laat je laarzen goed drogen

Als je je leren laarzen hebt schoongemaakt, of als je buiten bent geweest bij vochtig weer, is het van belang dat je je laarzen goed droogt. Het kan verleidelijk zijn om ze naast de radiator of in een verwarmde kast te zetten, maar je moet beloven dit niet te doen. Leer kan niet tegen hitte en een snelle oplossing kan leiden tot uitgedroogd leer en barsten.


In plaats daarvan laat je de natte laarzen volledig uit zichzelf drogen bij kamertemperatuur. Als ze ook van binnen nat of vochtig zijn geworden, kun je een krant in de laarzen stoppen om wat van het vocht te absorberen.


3. Belangrijke impregnering

Zoals eerder gezegd, raden we je aan om je leren laarzen of schoenen meteen waterdicht te behandelen nadat je ze hebt uitgepakt. Dat is de eerste stap naar goed lederonderhoud.


Het is echter niet voldoende om je laarzen waterdicht te maken voordat je ze in gebruik neemt. De impregnering slijt na verloop van tijd, dus zorg ervoor dat je regelmatig impregneert om de bescherming te behouden. Wanneer je klaar bent om je laarzen weer waterdicht te maken, is het belangrijk dat je ze eerst schoonmaakt en droogt zoals beschreven in de punten 1 en 2.


Het kan nuttig zijn om je (volledig schone) leren laarzen of schoeisel meerdere lagen impregnerend middel te geven. Zeker de eerste keer. Het is beter om 2-3 keer een gelijke laag aan te brengen dan één dikke laag.


Als uw leren laarzen niet waterdicht zijn gemaakt, zullen vuil en water in het leer dringen, zodat het leer beschadigd kan raken en snel kan verslijten.


Wat is impregneren?

Het is belangrijk om je leren schoenen te impregneren, omdat ze speciaal ontworpen zijn ter bescherming. Het verandert het uiterlijk of de luchtdoorlatendheid van het leer niet, maar biedt een onzichtbare bescherming tegen vuil en water, zodat het niet in het leer dringt en blijft plakken.


4. Hydrateren met schoensmeer

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van je leren schoenen of laarzen is het aanbrengen van schoensmeer, zodat ze er op hun best blijven uitzien en aanvoelen. Schoensmeer maakt de laarzen niet schoon, dus vergeet niet ze schoon te maken voordat je het aanbrengt.


Schoenpoets heeft als functie de kleur van het leder op te frissen en het soepel te maken. Net als bij het waterdicht maken, moet je ook je leren laarzen regelmatig verzorgen met schoensmeer.


Kies een schoenpoetsmiddel in dezelfde kleur als het leer en gebruik een katoenen doek om het aan te brengen. Het duurt niet veel minuten en je leren laarzen zullen het heerlijk vinden.


5. Voorkom uitdrogen van leer

Ons laatste advies is misschien wel het belangrijkste. Het somt de andere tips op en kan heel kort gezegd worden: voorkom dat je leer uitdroogt. Daar gaat het echt om.


Als het gaat om het hydrateren van je leren laarzen, is het belangrijk dat de behandeling preventief is. Als de schade eenmaal is aangericht en het leer is gebarsten, is het erg moeilijk om de laarzen er weer goed uit te laten zien.


Omdat leer een natuurlijk materiaal is, verliest het na verloop van tijd zijn natuurlijke oliën, waardoor het droog en broos wordt. Daarom moet je altijd een goede schoencrème of ledervet in je schoenenkast hebben staan om uitgedroogd leer voor te zijn en je leren laarzen of schoenen langer mee te laten gaan.

Voorkom dat leer uitdroogt. Daar gaat het eigenlijk allemaal om

Als het tijd is om de laarzen in te pakken

Als het seizoen voorbij is en het tijd is om je leren laarzen een welverdiende pauze te geven, is het een goed idee om ze nog een laatste behandeling te geven voordat je ze inpakt. Op die manier heb je ook een paar nieuwe laarzen om uit te halen als je ze weer nodig hebt.


De beste manier om je laarzen op te bergen is in een gesloten schoenendoos, zodat ze niet modderig of stoffig worden. Zet ze in een kast waar het droog is en ze niet worden blootgesteld aan zon of warmte. Je kunt er ook voor kiezen om wat schoenblokjes in de laarzen te stoppen, zodat ze meer kans hebben om hun vorm te behouden.


Als je je lederen laarzen regelmatig verzorgt, kun je ze seizoen na seizoen gebruiken en er veel plezier aan beleven.