Gids: hoe moet een beha passen?

Gids: hoe moet een beha passen?

Veel vrouwen dragen bijna elke dag een beha. Meestal meerdere uren aaneen. Daarom is het belangrijk dat beha's goed en comfortabel passen. Als een beha goed past, voel je nauwelijks dat je deze draagt. Als de beha niet goed past, kan dit aan de andere kant ongemak, een geïrriteerde huid en zelfs pijn veroorzaken. Het belangrijkste doel van een beha is om steun te geven aan de borsten. Maar dat kan alleen als de beha goed past.


Er zijn verschillende goede redenen om ervoor te zorgen dat je beha goed past. En daarom zijn er ook verschillende punten waar je op moet letten als je je beha draagt. Wij vertellen je wat je kunt doen om te zorgen dat je beha past zoals het hoort. Wij benoemen ook 9 signalen die erop wijzen dat je beha niet goed past.


Vind je behamaat

Het belangrijkste is om te zorgen dat je de juiste behamaat draagt. Zelf de juiste maat te vinden kan echter lastig zijn. Om je ideale maat te vinden kun je je het beste door een professional laten opmeten.


Als je zelf je behamaat wilt bepalen, kun je een meetlint nemen en dan net onder je buste en over het volste deel van je buste meten. Dan gebruik je een maattabel om je twee maten te vergelijken en je maat te vinden. In onze behagids kun je je maten invoeren, je maat laten berekenen en ook een maattabel bekijken. Daar kun je ook meer informatie raadplegen over hoe dit werkt.


LEES OOK: welk type beha moet je kiezen?


Hoe je beha moet passen

Of je nu op zoek bent naar de beste beha voor grote borsten of de beste beha voor kleine borsten: je moet rekening houden met dezelfde punten. Als je je beha draagt, zijn er vijf aandachtspunten waar je op moet letten.

1. Bandmaat

Het bandje van je beha mag niet te los en ook niet te strak zitten. De beha moet goed passen en niet te strak zitten. Als het bandje te klein is, zal het knellen en markeringen achterlaten. Een te groot bandje zorgt ervoor dat de beha omhoog kan komen. Geen van deze situaties biedt de juiste ondersteuning voor de borsten. Als je je beha draagt, moet het bandje horizontaal om je lichaam zitten en moet je het een paar centimeter van je lichaam af kunnen trekken. Als het bandje maar een paar centimeter te kort is, kun je proberen een behaverlenger te gebruiken.

2. Cupmaat

Net als de bandmaat mag ook de cupmaat niet te groot of te klein zijn. Als de cup ruimte openlaat is en je erin kunt kijken, moet je een kleinere cupmaat gebruiken. En als de cup de borst niet bedekt of als de borst zelfs uit de cup komt, moet je een grotere cupmaat kiezen. Vergeet niet dat de cup soepel moet aanvoelen en de hele borst moet bedekken.

3. Beugels

Als je beha een beugel bevat, moet deze plat tegen het lichaam vallen. Tegelijkertijd moet de beugel het lichaam helemaal volgen, tot onder en aan de zijkanten van elke borst. Als dit niet het geval is, of als de beugel knelt en oncomfortabel aanvoelt, kun je beter een andere maat of pasvorm proberen.

4. Sluiting

De meeste beha's beschikken over een verstelbare sluiting. Misschien verandert je lichaam wat, of misschien is je beha gemaakt van materiaal dat een beetje uit kan rekken. In deze gevallen is een verstelbare sluiting handig. Dan heb je toch een comfortabele beha met goede ondersteuning. Bij veel beha's zit de sluiting aan de achterkant, terwijl andere beha's een sluiting aan de voorkant hebben. Dit is een kwestie van voorkeur. Het belangrijkste is dat je de verstelbare sluiting gebruikt om te zorgen dat het bandje van je beha goed past.

5. Bandjes

Het is een goed idee om voor beha's met verstelbare bandjes te kiezen. Hierdoor is de kans groter dat je beha de ondersteuning biedt die jij nodig hebt. Als de bandjes te los zitten, kunnen ze naar beneden glijden en dan bieden ze geen steun meer. Maar als de bandjes te strak zitten, drukken ze in je schouders en trekt de beha aan de achterkant omhoog. Idealiter zou je één of twee vingers onder de bandjes moeten kunnen steken. Als je de beste beha voor grote borsten nodig hebt, kun je zoeken naar extra brede of gewatteerde bandjes.

9 signalen dat je beha niet goed past

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je beha niet goed past. Maar als je niet zeker weet of je beha past zoals dat hoort, noemen wij hier negen signalen die erop wijzen dat je beha niet goed past. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je de verkeerde maat of de verkeerde pasvorm draagt. Naast een ongemakkelijk gevoel kan het dragen van een beha die niet goed past ook rugpijn en zelfs huidirritatie veroorzaken. Let dus goed op deze signalen.


1. Borsten worden tegen elkaar gedrukt: als de beugel de borsten niet scheidt of als de beha bovenop de borsten valt en ze daardoor tegen elkaar aandrukt, kan dit een signaal zijn dat je een grotere cupmaat nodig hebt.


2. Rimpels of ruimtes in de cup: er mogen geen rimpels of ruimtes in de cup worden gevormd. Niet aan de bovenkant en ook niet aan de onderkant. Dit geeft aan dat de cup te groot is. Het is niet ongewoon dat de ene borst iets groter of kleiner is dan de andere. Maar als bij beide borsten rimpels of ruimtes ontstaan, moet je de cupmaat veranderen.


3. Dubbele borsten: als de rand van de cup in de borst snijdt, waardoor elke borst aan de bovenkant een bobbel vormt, is je cupmaat waarschijnlijk te klein. De cup moet de hele borst bedekken. En als dat niet het geval is, zie je een paar extra bobbels op de borsten als je nauwsluitende kleding draagt.


4. Los bandje onder de borst: als je behabandje los om je lichaam valt en als je borsten zelfs onder de cup zichtbaar zijn, dan is de bandmaat te groot. De sluiting aanpassen kan helpen. Maar als dat niet het geval is, kun je een kleinere bandmaat en eventueel een grotere cupmaat proberen.


5. Rode vlekken onder de borst: als je rode vlekken onder de borst krijgt nadat je de hele dag een beha hebt gedragen, is de bandmaat waarschijnlijk te klein. Wij raden aan een grotere maat te kiezen of een behaverlenger te gebruiken.


6. Uitpuilen aan de zijkanten: als de huid aan de zijkanten uitpuilt of als de beugel aan de zijkanten uitsteekt, kan dit betekenen dat de cupmaat te klein is. Voor het meeste comfort en de beste ondersteuning moet de cup de hele borst bedekken. Probeer een grotere cupmaat.


7. De beha schuift op de rug: als de band van je beha te ver op je rug schuift, betekent dit dat de bandmaat te groot is en dat de bandjes te strak zijn aangetrokken. De beha moet horizontaal om je lichaam zitten. Als dit niet zo is, is het misschien een goed idee om een grotere bandmaat te proberen.


8. Stof over de borsten plooit: als de cupmaat te groot is en je borsten de cup niet helemaal opvullen, worden er plooien gevormd in de stof over de borsten. In dit geval kun je beter een kleinere cupmaat proberen.


9. Het middenstuk raakt het borstbeen niet: als het middenstuk van de beha je borstbeen niet raakt en in plaats daarvan bovenop de borsten valt, waardoor een opening in het midden ontstaat, is de cupmaat te klein. Je hebt een grotere cupmaat nodig en mogelijk ook een kleinere bandmaat.LEES OOK: hoe je je beha wast