Welke beha moet je kiezen?

Welke beha moet je kiezen?
Welke beha moet je kiezen?

Een beha is niet zomaar een beha. De juiste beha geeft je buste in de eerste plaats de steun die ze nodig heeft. Hierdoor past je kleding ook beter en het zal je boezem complementeren.


Er zijn verschillen in borsten, er zijn verschillen in voorkeuren en er zijn verschillende gelegenheden. Daarom is het aanbod van bh's en varianten groot - en soms verwarrend. Wij begeleiden je door de meest gangbare bh's om het model te vinden dat aan jouw wensen voldoet.


Het begint met de juiste maat

Voordat je gaat bepalen welk type beha je nodig hebt, dien je je maat te weten. Als je de verkeerde behamaat hebt, is zelfs de beste beha nog onbruikbaar.


Om je behamaat te vinden, gebruik je een meetlint en een goed zittende beha. Om jezelf op te meten moet je rond de borst en net onder de buste zitten. Zodra je je maten hebt gevonden, kun je een maattabel gebruiken om de maat te vinden die bij je past.


In onze beha gids, begeleiden we je bij elke stap en laten we je zien waar en hoe je jezelf kunt meten om onze beha maattabel goed te kunnen begrijpen.

Vier kenmerken van je beha

Beha's hebben verschillende functies, die allemaal van invloed zijn op de vraag of het de juiste beha voor jou is. Als je een lange dag in het vooruitzicht hebt, heb je het push-up effect misschien niet nodig, en als je je feestjurk met blote schouders draagt, kun je misschien beter voor een strapless beha gaan. Hieronder kun je meer lezen over de meest voorkomende kenmerken.


Beugelbeha

Veel beha's hebben een metalen beugel in de stof genaaid onder elke borst. Het voordeel van een beugelbeha is dat hij goede steun biedt en tegelijkertijd de borst vorm geeft. Daarom is het vooral ideaal voor mensen met een grote boezem.


Er kunnen ook gevallen zijn waarin een beha zonder beugel de voorkeur heeft. Als je bijvoorbeeld van plan bent een dagje op de bank te gaan liggen, kun je metalen beugels beter vermijden, want die kunnen voor ongemak zorgen als je gaat liggen.


Beha met bandjes

Bandjes kunnen geweldig zijn om aan je beha te hebben omdat ze extra comfort en een beetje meer steun kunnen bieden. Maar soms kan een beha zonder bandjes - of een zelfklevende beha, zoals ze ook wel wordt genoemd - ook de meest ideale optie zijn. Misschien wil je zichtbare bandjes vermijden als je een jurk of topje draagt waarin je schouders bloot zijn.


Zelfs als de beha geen bandjes heeft, hoef je niet bang te zijn dat je borsten niet op hun plaats blijven. Een zelfklevende beha zonder bandjes heeft meestal beugels en is meestal breder in het deel dat helemaal rond het lichaam loopt. Daarom kan een strapless beha ook voor grote borsten worden gebruikt.


Beha met voering

Het is een kwestie van smaak om al dan niet een beha voering te hebben. Het hangt ervan af of je wilt dat de beha je borst vorm geeft - en zo ja, in welke mate. De voering zelf kan in verschillende materialen en soorten worden vervaardigd, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de buste vorm geeft. Een beha met voering kan een beetje stijf zijn, juist omdat hij verschillende lagen heeft die de borst moeten vormen.


Push-up beha

Als je meer volume wilt, is een push-up beha de voor de hand liggende keuze. Zoals de naam al zegt, zal een push-up beha de buste liften en groter doen lijken. Dit wordt gedaan met een vulling die onder en opzij van de cup zit. De push-up beha wordt het meest gedragen door vrouwen met kleine borsten, maar sommige push-up beha's hebben uitneembare pads, zodat ook vrouwen met grotere borsten ze kunnen gebruiken zonder het push-up effect.

Een beha voor elke gelegenheid

Als je een basisbeha hebt, kunnen de individuele kenmerken bepalen of de beha geschikt is voor je behoeften, maar er zijn ook soorten beha's die ontworpen zijn voor meer specifieke situaties of gelegenheden. Naast de bovengenoemde kenmerken wordt er ook rekening gehouden met het materiaal, het ontwerp en het doel. Hieronder kun je meer lezen over de meest populaire varianten.


Minimizer

Heb je een grote buste die je kleiner wilt laten lijken? Dan is een minimizer beha de juiste keuze. Dit soort beha is ontworpen om het borstweefsel gelijkmatig over de cup te verdelen, waardoor de borst kleiner wordt. Tegelijkertijd is de minimizer beha ontworpen om maximale steun en comfort te bieden voor de grote buste.


Naadloze beha

Een volledig zachte, naadloze beha - of seamless beha zoals die ook wel wordt genoemd - kan ideaal zijn als je een minimale ondersteuning nodig hebt die niet te zichtbaar is. Dit type bh heeft geen of zeer weinig vulling en laat dus de borsten de beha vormen in plaats van de beha de borsten. Er zijn geen kussentjes of beugels die in de weg zitten, en daarom is het heel comfortabel om te dragen - bijna tot het punt dat je het niet merkt.


Sportbeha

Als je veel sport, is een goede sportbeha bijna onmisbaar. Het kan zowel storend als pijnlijk zijn als je beha je niet optimaal ondersteunt tijdens het sporten. Daarom is het ook belangrijk om een sportbeha te kiezen met ondersteuning die specifiek is voor de activiteit die je uitvoert. Als je bijvoorbeeld aan yoga of pilates doet, zul je niet zoveel steun nodig hebben als wanneer je gaat hardlopen of trainen.


Wat alle sportbeha's gemeen hebben, is dat ze goed passen en steun bieden, zodat je bewegingsruimte hebt. Bovendien zijn ze allemaal ontworpen met transpiratie-absorberende materialen, die ervoor zorgen dat je huid kan ademen en het zweet kan afvoeren.


Borstvoedingsbeha

Bij een borstvoedingsbeha staat comfort hoog in het vaandel. Een beha moet geen probleem bij het geven van borstvoeding - integendeel. Het moet comfortabel zijn en het moet het gemakkelijk maken je baby borstvoeding te geven, waar je je ook bevindt. Daarom is de borstvoedingsbeha ontworpen met cups die gemakkelijk kunnen worden geopend of verwijderd.


De beha is meestal gemaakt zonder beugel in een zacht, rekbaar materiaal dat zich naar de borst voegt zonder strakker te worden. Dit biedt het beste comfort.


Zorg goed voor je beha

Welke beha je ook draagt, het is belangrijk hem goed te onderhouden zodat je hem steeds weer kunt blijven dragen. Vooral bij het wassen en drogen van je beha zijn er verschillende dingen waar je op moet letten; materialen, beugels, vulling en dergelijke.


Als je tips nodig hebt over hoe je je beha het beste kunt verzorgen, lees dan meer in onze gids over het wassen van beha's.

Welke beha je ook draagt, het is belangrijk om er goed voor te zorgen