Ongeschreven regels voor bruiloften: wat te dragen?

Ongeschreven regels voor bruiloften: wat te dragen?

Zoek uit wat je je kunt veroorloven en wat geen optie is als je je kleedt voor een bruiloft

Als er een feest is waar we van houden, dan zijn het wel bruiloften. De gedachte om een hele dag door te brengen met het vieren van het bruidspaar en hun liefde voor elkaar is prachtig. Het is een grote dag voor hen beiden, natuurlijk wil je het feest en jezelf als gast ook speciaal maken.


Maar hoeveel moet je echt van jezelf en je outfit maken - en hoe? Kun je een wit kleed dragen? Hoe zit het met rood? En hoe lang moet je kleed zijn? Wij geven je de antwoorden op de ongeschreven regels over wat je kunt dragen op een bruiloft.


Vind je weg rond de regels

Bij een klassieke bruiloft waar het gastpaar maandenlang de dag heeft gepland, moet het ook te merken zijn dat jij als gast ook moeite hebt gedaan en ernaar uitkijkt om hen en hun dag te vieren. Maar hoe zit het met het vinden van de juiste plus-size jurk voor een bruiloft? Kun je een zwarte jurk dragen naar een bruiloft? Wat betekent een rode jurk op een bruiloft? We helpen je deze vragen te beantwoorden.


Wat draag je op een bruiloft?

De algemene vuistregel is dat je als gast niet de aandacht mag afleiden van het bruidspaar. Je moet feestelijke kleding dragen, maar tegelijkertijd zijn er ongeschreven regels over welke kleuren je beter niet kunt dragen. Het kan nuttig zijn om na te denken over de tijd van het jaar of hoe lang het feest zal duren, zodat je een outfit vindt die comfortabel is om de hele dag te dragen.


Let op de kleuren

Laten we de traditie rond kleuren eens nader bekijken, zodat je geen jurk koopt die niet gedragen kan worden op de aanstaande bruiloft. Niet alle bruidsparen trekken zich iets aan van de tradities, dus het is een goed idee om het bruidspaar te vragen als je twijfelt over wat je kunt dragen.


Kun je wit dragen op een bruiloft?

Het korte antwoord is nee. De ongeschreven regel over de kleur wit is heel eenvoudig: de witte kleed is voorbehouden aan de bruid, en als vrouwelijke gast moet je een outfit in witte tinten helemaal vermijden. Om de bruid zich speciaal te laten voelen, draagt alleen zij wit op deze dag.


Kun je zwart dragen op een bruiloft?

Zwart is een no-go op een bruiloft. In een dergelijke context wordt zwart geassocieerd met droefheid, wat het tegenovergestelde is van het gevoel dat een bruiloft moet oproepen. Als je toch kiest voor de klassieke kleur van bijvoorbeeld een rok, kun je die het beste combineren met een topje in een andere kleur of andersom - zolang je niet geheel in het zwart gekleed gaat.


Kun je rood dragen op een bruiloft?

Je zou kunnen denken dat rood goed is voor een liefdesfeest, zoals een bruiloft, maar in feite moet je het vermijden. Men zegt dat een rood kleed aangeeft dat je de minnares van de bruidegom bent, of dat je hem wilt verleiden. Steeds meer bruiloftsgasten accepteren echter rood - maar overleg met het bruidspaar voordat je in een rood kleed verschijnt.


Vermijd aandacht te trekken

Als je weet welke kleuren je moet vermijden, ben je goed op weg naar een geslaagde trouwoutfit. Er is nog één belangrijke vuistregel, namelijk dat je als vrouwelijke gast niet buiten de jurk van de bruid moet lopen en te veel aandacht moet trekken.


Dit betekent dat je niet moet kiezen voor een te korte jurk, doorschijnende jurken of zeer laag uitgesneden jurken. Het is moeilijk te bepalen of een jurk je te veel is, dus is het misschien een goed idee om het aan de bruid te vragen. Het is tenslotte het feest van haar en haar partner.

Tips voor een goede trouwoutfit

Hoewel er verschillende tradities en ongeschreven regels zijn waaraan je moet denken als je als vrouw een bruidsoutfit moet vinden, zijn er genoeg opties.


Als we tradities moeten samenvatten en beperken tot wat kan en wat niet kan, dan kun je het beste gaan voor een jurk met gedempte kleuren die tot onder de knie gaat en over het algemeen niet te uitdagend is.


De dansvriendelijke jurk

Midi-jurken zijn meestal gesneden tot rond de knie en passen daarom uitstekend bij de jurklengte-regel als je te gast bent op een bruiloft. Een midi-jurk geeft een vrouwelijke, lichte en prachtige uitstraling, en het beste van alles, de comfortabele lengte maakt het mogelijk om de hele avond te dansen zonder je zorgen te maken over het feit dat je niet op de jurk stapt. Een midi-jurk is een goed idee als je naar een zomer bruiloft gaat, waar de temperatuur aan de hogere kant kan zijn.

Een lange jurk voor zowel zomer als winter

Een goede keuze voor een bruiloft is een maxi-jurk. Deze is verkrijgbaar in talloze kleuren en vormen, en de lengte van de jurk maakt hem elegant. Zo kun je stijlvol gekleed gaan zonder dat het te veel wordt. Stijl een lange jurk af met elegante juwelen en naaldhakken of kies voor een look met paar platte sandalen en natuurlijke make-up.

Partijkleuren

Er zijn kleuren die je beter kunt vermijden, maar er zijn ook genoeg kleuren die je juist wel kunt dragen. Een bruiloft is een uitgelezen kans om een kleurrijke jurk te dragen - maar pas op dat je niet te kleurrijk bent en de aandacht van de bruid wegneemt. Ga voor een zomerse en vrouwelijke look, bijvoorbeeld met een blauwe kanten jurk, een gebloemde jurk of een roze plooi jurk.

Shapewear met aandacht voor de details van het lichaam

Wanneer de juiste jurk is gevonden, wil je misschien ook shapewear in je handen krijgen. Shapewear zorgt voor een stijlvol silhouet en is perfect om onder een jurk te dragen zonder afbreuk te doen aan comfort. Met een shapewear jurk of een paar shapewear shirts komt je mooie jurk helemaal tot zijn recht.

Jurk alternatieven

Als je niet van lange jurken houdt, kun je je natuurlijk ook verkleden in een stijlvolle pantalon met een vrouwelijke top of klassiek overhemd. Je kunt de broek ook inruilen voor een sketch of misschien wel een mooie jumpsuit aandoen.

Seizoen en comfort

Of je nu kiest voor een jurk, een Suits of iets anders, het is een goed idee om het seizoen in gedachten te houden. Als het een zomerbruiloft is, kan het een goed idee zijn om voor een outfit in lichtere materialen te gaan, terwijl een winterbruiloft uitnodigt tot een warmere look.


Last but not least, vergeet niet dat bruiloften vele uren duren, dus het is een goed idee om een outfit te kiezen die lang comfortabel te dragen is.


De beste pasvorm

Of je nu kiest voor een lange jurk, een gekleurde jurk of een ander type feestjurk, het is altijd ideaal om aandacht te besteden aan de pasvorm. Afhankelijk van het type-figuur dat je hebt, zijn er verschillende pasvormen die je lichaam het beste complimenteren.


Maak het af met accessoires

Zodra je je outfit op zijn plaats hebt, kun je overwegen of je accessoires moet toevoegen om de laatste touch toe te voegen.


Als je bijvoorbeeld een jurk in een neutrale kleur hebt gekozen, kun je een paar kleurrijke stiletto's toevoegen, en als je denkt dat er iets ontbreekt, kunnen juwelen of haaraccessoires een outfit altijd wat pittiger maken.


Een stijlvol kapsel en prachtige make-up kunnen elke look compleet maken, en als je er zin in hebt, kun je kiezen voor kleurrijke feestmake-up. 


Veel plezier!