Outdoor gids: De juiste uitrusting kiezen voor trektochten

Voor velen is een uitstapje in de buitenlucht synoniem met ontspanning of een spannend avontuur. Het is ook vaak een geweldige activiteit om met familie, vrienden of zelfs alleen te doen. Hoe dan ook, het is belangrijk om over de juiste wandeluitrusting te beschikken voor een optimale ervaring.Wat is een perfect wandelpak?

"Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleren. Je hebt deze uitdrukking waarschijnlijk al eerder gehoord. Als je zorg draagt voor je kleding en schoeisel, zul je meestal een betere ervaring hebben. Of je nu op zoek bent naar wandelkleding voor de zomer of de winter, er zijn bepaalde criteria die belangrijk zijn voor je outdoorkleding. Maar wat is de perfecte wandelkleding voor vrouwen? Het belangrijkste is dat je warm en droog kunt blijven, ongeacht de weersomstandigheden.


Het drielagenprincipe

Juist omdat je nooit 100% zeker kunt zijn van het weer, is het belangrijk dat je je met je wandelkleding kunt aanpassen aan de weersomstandigheden. Als je actief bent, koelt je lichaam af als je kleren vochtig en nat zijn. Met het drielagenprincipe kun je je zowel tegen de elementen beschermen als je lichaam laten ademen om te voorkomen dat je het koud en nat krijgt.


 • De binnenlaag van het kledingstuk mag niet te dik zijn om te helpen transpiratie van je lichaam af te voeren. Kies wol of een synthetisch materiaal. Wol in het bijzonder past zich aan je lichaamstemperatuur aan en verwarmt je wanneer het vochtig is.
 • De middelste laag moet warm en ademend zijn. Hier zou je bijvoorbeeld een wollen trui of een fleecejack gebruiken, want beide houden je lichaam warm en laten het ademen.
 • De buitenste laag moet je beschermen tegen wind, water en koude, en moet dus zowel winddicht als waterdicht zijn. Je kunt softshell jassen dragen die winddicht en waterdicht zijn. Of je kunt kiezen voor een gewone regenjas.

Vind je functionele jas

In welke tijd van het jaar je ook op avontuur gaat, het is belangrijk dat je een jas hebt die bij je past. Het ideale outdoorjack houdt je niet alleen warm en droog, maar geeft je ook bewegingsvrijheid en laat je lichaam ademen.


In de zomer kan een licht jack al voldoende zijn om je te beschermen tegen de zon en een licht briesje. Maar als je op zoek bent naar wandelkleding voor de lente of de herfst, is een softshell jas de perfecte keuze. Het is zowel winddicht als waterdicht en laat je lichaam ademen. In de winter of als het koud is, kun je het aanvullen met een fleece jack.


Als het nat weer is, is een regenjas natuurlijk ook geschikt. Je moet echter letten op zowel waterbestendigheid als waterdichte naden. De druk van de waterkolom zou idealiter tussen 5.000 en 10.000 m.m. moeten liggen. Met deze druk kun je zowel buien als zware regenbuien aan. Controleer ten slotte of de regenjas getapete naden heeft om water buiten te houden en je droog te houden. Voor meer informatie, zie onze gids over waterdichtheid en ademend vermogen.

Het kiezen van de juiste top

Als je eenmaal onderweg bent, zul je het snel warm krijgen. Om te voorkomen dat je gaat zweten en het vervolgens koud krijgt, kies je een topje dat zweet afvoert. Ook hier richten we ons op wol en synthetische materialen. Hun functionele eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam tijdens de trektocht in de best mogelijke conditie verkeert. Als het koud is, kan een fleecetrui ook van pas komen.

De praktische en stijlvolle outdoorbroek

Voordat je aan een lange wandeltocht begint, moet je overwegen jezelf een outdoorbroek aan te meten. Er zijn verschillende soorten wandelbroeken. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze gemaakt zijn van zeer functioneel materiaal dat uitstekend comfort en ademend vermogen biedt. Sommige broeken hebben praktische zakken, ideaal voor kleine spullen die je misschien nodig hebt. Daarnaast zijn er ook softshell broeken die wind en water buiten houden en die, net als wandelbroeken, je lichaam laten ademen. Dus je kunt ze dragen ongeacht het weer.

Wat je moet weten over schoenen

Als je een korte, gemakkelijke wandeling maakt, zullen een paar wandelschoenen volstaan. Maar als je gaat backpacken en over moeilijker terrein gaat, moet je een paar wandelschoenen overwegen. Ze zullen je enkel beter ondersteunen. En je zult ook minder snel struikelen.


Als je je schoenen hebt gekozen, denk dan ook aan je sokken. Als je ruimte in je schoen hebt, kan een paar dunne synthetische sportsokken aan de binnenkant en wollen sokken aan de buitenkant een goed idee zijn. De twee paar sokken zullen tegen elkaar schuren in plaats van tegen je huid. Zo verminder je de kans op blaren.


Wat moet ik meenemen op een trektocht?

Als je een lange wandeltocht gaat maken, is het vooral belangrijk om te weten wat je moet inpakken. Je kunt niet te veel of te weinig hebben - dat is tenslotte wat je de hele reis zult dragen.

Je kunt onze onderstaande lijst als leidraad gebruiken. De inhoud varieert uiteraard naar gelang van het seizoen:


 • Rugzak 
 • Kaart en kompas indien nodig
 • Sjaal of halsketting
 • Handschoenen
 • Bestek
 • Eerste hulp koffer
 • Zonnebrandcrème
 • Muggen spray
 • Zonnebril
 • Draagbare batterij
 • Koplamp en zaklantaarn
 • Zakmes
 • Eten en drinken
 • Plastic zak voor afval

5 tips voor je reis

Naast geschikte kleding en een goed gevulde rugzak, zijn hier vijf tips om mee te nemen:


 1. Drink voldoende water, en zelfs meer in de zomer.
 2. Eet genoeg om je lichaam energiek te houden.
 3. Neem verband mee om te voorkomen dat blaren je reis bederven.
 4. Controleer op teken zodra je thuiskomt als je in het wild bent geweest.
 5. Strek je na of tijdens je wandeling, zodat je geen pijn krijgt.

Met dat gezegd, wensen wij je een geweldig avontuur in de wildernis. En vergeet niet: wat voor weer het ook is, er valt genoeg te ontdekken!