Hoe voorkom je zweetvlekken onder je armen

Hoe voorkom je zweetvlekken onder je armen

We zweten allemaal. Of het nu komt door hoge temperaturen, lichamelijke activiteit, nervositeit of iets anders. Zweten is de manier van het lichaam om af te koelen, dus het is normaal om nat te worden onder de armen. Dat betekent echter niet dat gele vlekken onder de armen of de geur van zweet aantrekkelijk of wenselijk zijn. Vooral in sociale situaties, waar je misschien bang bent om je armen op te tillen en zweetvlekken of zweetgeur te onthullen.


Als jij iemand bent die zweetvlekken onder de armen wil voorkomen, geven we je onze tips om dat te doen. En als het onverhoopt toch gebeurt, geven we je ook advies over hoe je die gele vlekken kunt verwijderen.


4 Redenen waarom je zweetvlekken onder je armen krijgt

Helemaal niet zweten kan soms best moeilijk (zo niet onmogelijk) zijn. Er spelen verschillende factoren mee, die je niet allemaal in de hand hebt. Als je echter een aantal oorzaken van zweten onder de oksels begrijpt, wordt het gemakkelijker om het te voorkomen.


Hieronder staan de vier meest voorkomende redenen waarom je zweetvlekken onder je armen krijgt.


1. Natuurlijke zweetproductie: nervositeit, stress en een over het algemeen hoge zweetproductie zijn allemaal natuurlijke oorzaken van zweten onder de oksels en dus zweetvlekken. Onze mentale en fysieke toestand beïnvloedt de zweetproductie, dus de hoeveelheid zweet verschilt van persoon tot persoon.


2. Lichamelijke activiteit: je hebt vast wel eens een verhoogde hartslag ervaren terwijl je zweet voelde opkomen. Dat komt omdat lichamelijke activiteit de lichaamstemperatuur doet stijgen, en het lichaam probeert zichzelf af te koelen door meer zweet te produceren.


3. Verkeerde materiaalkeuze: de materialen waarvan je kleding is gemaakt, zijn heel belangrijk. Sommige materialen ademen beter dan andere en je kunt het beste kiezen voor natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Synthetische materialen zoals polyester voorkomen zweetabsorptie en veroorzaken daarom zweetvlekken.


4. Hoge temperaturen: als het warm weer is en de temperatuur stijgt, stijgt ook de lichaamstemperatuur. Dit betekent dat de zweetproductie toeneemt in een poging het lichaam af te koelen. En dit kan gemakkelijk leiden tot zweetvlekken onder de armen.

Hoe voorkom je zweetvlekken onder je armen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zweetvlekken onder je armen krijgt, dus er zijn ook verschillende manieren om ze te voorkomen. Wat de oorzaak ook is, het is een goed idee om het volgende te overwegen:


  • Gebruik van deodorant en antitranspirant
  • Vermijd het overslaan van de was
  • Materiaalkeuze en pasvorm


Gebruik van deodorant en antitranspirant

Je zou denken dat een deodorant of antitranspirant een goede oplossing is om zweetvlekken te bestrijden. Dat is echter alleen waar als je de juiste deodorant of antitranspirant gebruikt. Anders kan het een averechts effect hebben en gele vlekken onder de armen veroorzaken.


Je kunt zeker een deodorant of antitranspirant gebruiken, maar het is belangrijk om er een te kiezen die geen aluminium bevat. Het is de chemische reactie tussen aluminiumzouten en zweet die resulteert in gele vlekken onder de armen.


Houd er ook rekening mee dat er een verschil is tussen een deodorant en een antitranspirant. Een deodorant werkt als een bacteriedoder en gebruikt gewoonlijk een geurstof om geurtjes te elimineren. Een antitranspirant daarentegen vormt een barrière op de huid en voorkomt dat zweet binnendringt.


Vermijd het overslaan van de was

Het kan verleidelijk zijn om een wasbeurt over te slaan als je weet dat je de kleding snel weer gaat gebruiken. Het wordt echter niet aanbevolen. Hoe vaker je de was overslaat, hoe moeilijker het wordt om zowel zweetgeur als gele vlekken uit de stof te verwijderen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je elke keer dat je de kleding gedragen hebt wast.


Materiaalkeuze en pasvorm

Je kledingkeuze speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van zweetvlekken onder de armen. We raden aan te kiezen voor topjes van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, viscose of iets dergelijks. Deze materialen laten de huid ademen en absorberen zweet.


LEES VERDER: over linnen jurken en het materiaal


Vermijd daarentegen synthetische materialen zoals polyester, acryl en dergelijke. Ze laten de huid niet ademen en zweet wordt niet opgenomen. Kortom, ze hebben het tegenovergestelde effect van wat gewenst is.


Naast materialen kan het ook een goed idee zijn om naar de pasvorm te kijken als je last hebt van transpiratie onder je oksels. Als de kleding te strak zit, is de kans groter dat je zweetvlekken krijgt. Kies in plaats daarvan voor een losse pasvorm voor een betere luchtcirculatie en minder zweetophoping. Je kunt ook kiezen voor topjes met korte mouwen of topjes zonder mouwen.

Wat te doen tegen zweetvlekken en verkleuringen

Gele vlekken onder de armen kunnen ongewenst en moeilijk te verwijderen zijn. Daarom geven we advies over hoe je ze kunt voorkomen en hoe je hardnekkige vlekken kunt verwijderen als ze al op je kleding terecht zijn gekomen.


Voorkom gele vlekken op witte kleding

Als je zweetvlekken op je kleding wilt voorkomen, kun je een paar dingen doen. Je kunt kiezen voor kleding met een zweetafstotend membraan, dat voorkomt dat zweet de buitenste laag stof binnendringt.


Je antitranspirant kan ook een handig hulpmiddel zijn om zweetvlekken te voorkomen, maar alleen als je de juiste kiest, zoals eerder gezegd. Kies er een die niet te veel chemicaliën bevat, want die veroorzaken gele vlekken als ze in contact komen met bacteriën van je huid of kleding. Zorg er ook voor dat je je huid volledig laat drogen nadat je deodorant hebt aangebracht om te voorkomen dat er resten achterblijven die vlekken kunnen veroorzaken.


Zweetgeur en gele zweetvlekken verwijderen

De eerste tip is om het kledingstuk zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer je het wacht na het ontstaan van zweetvlekken of zweetgeur, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen.


Er zijn verschillende methoden die je kunt proberen om zweetvlekken en zweetgeur te verwijderen. Welke methode je ook gebruikt, het risico bestaat dat je de stof licht beschadigt, dus wees voorzichtig.


Soms is wassen met een goed en effectief wasmiddel voldoende. Soms moet je vlekkenverwijderaar op de aangetaste plekken aanbrengen en het kledingstuk 10 minuten laten weken voordat je het normaal wast. Voor hardnekkiger vlekken kun je ook vlekkenverwijderaar aan de wasmachine toevoegen, samen met het gewone wasmiddel.


Als je de voorkeur geeft aan traditionele middelen, kun je zuiveringszout of azijn gebruiken. Probeer 3 delen azijn te mengen met 10 delen water en laat het kledingstuk een paar uur of een nacht in het mengsel weken. Wring het kledingstuk dan uit en spoel het uit voordat je het op de gebruikelijke manier wast. Herhaal het proces indien nodig.


Je kunt ook een zuiveringszoutpasta maken door zuiveringszout met een beetje water te mengen tot het een smeerbare consistentie heeft. Maak het kledingstuk vochtig en breng de pasta aan op de zweetgevoelige plekken. Je kunt de stof desgewenst licht schrobben. Laat het een paar uur zitten, spoel de pasta er dan af en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.


Wat te gebruiken in plaats van deodorant?

Als je liever geen deodorant gebruikt, zijn er andere dingen die je kunt doen om zweetvlekken onder de armen te voorkomen. Je kunt kiezen voor kleding met een patroon, een onderhemd onder je topje dragen of zorgen dat je reservekleding bij je hebt. Dit zijn eenvoudige trucjes die een groot verschil kunnen maken.

Zweetvlekken overwinnen

Het is nooit prettig om zweetvlekken of gele vlekken op je kleding te hebben, maar zoals we hebben beschreven, zijn er verschillende dingen die je kunt doen als je, net als vele anderen, met deze problemen te maken hebt. Je kunt een heel eind komen door de juiste deodorant of antitranspirant te gebruiken, het juiste materiaal te kiezen en je kleren vaak genoeg te wassen. En als je toch gele vlekken op je kleding krijgt, kunnen wasmiddel, vlekkenverwijderaar, azijn en zuiveringszout helpen om ze te verwijderen.


Als de verschillende methoden je zweetproblemen niet verlichten of als het zo'n groot probleem is dat het je sociale relaties beïnvloedt, kun je ervoor kiezen om een arts te raadplegen. Ze kunnen alternatieve behandelingen en hulp bieden.