Wanneer de kou aan de deur klopt, weet je dat het tijd is om de beste winterjas voor dames te vinden. Maar er zijn er zoveel dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je naar moet zoeken. Hier helpen we je om de juiste keuzes te maken en goede overwegingen te maken, zodat je zeker weet dat je een winterjas vindt die bij jou en je behoeften past.


Lees hieronder verder en leer meer over winterjassen en onze tips om ze te onderhouden.

Wat is een goede winterjas?

Een goede winterjas hangt af van je behoeften, voorkeuren en het klimaat waarin je je bevindt. Maar het moet natuurlijk warm zijn en je beschermen tegen barre weersomstandigheden met de juiste functies. Hieronder kun je meer lezen over enkele van de factoren die je moet overwegen bij het zoeken naar goede winterjassen voor dames.


Isolatie en warmte

Je winterjas moet je allereerst warm houden. Met lage temperaturen en koude wind - of misschien zelfs sneeuw - is isolatie daarom een van de belangrijkste factoren. Er zijn verschillende materialen die goed zijn in het warm houden, en sommige daarvan kun je hieronder lezen.


  • Dons: Dons is een van de beste materialen als het gaat om isolatie van winterjassen. Donsvulling is namelijk zowel licht als comprimeerbaar, wat zorgt voor goede isolatie en warmte. Het neemt de warmte effectief op en zorgt ervoor dat de lichaamswarmte behouden blijft in koude weersomstandigheden. Deze eigenschappen maken de donsjas tot de ideale metgezel als je de winterkou comfortabel en stijlvol wilt trotseren.
  • Wol: Wol is een natuurlijk materiaal met een zeer goed isolerend vermogen. Het houdt de warmte vast en is geweldig om de lichaamstemperatuur te reguleren in koud weer. Het is ook ademend en vochtabsorberend, zodat je er zeker van kunt zijn dat je warm en droog blijft, zelfs in vochtige weersomstandigheden. Daarom is een jas van wol of een wolmix een uitstekende keuze als winterjas.
  • Sorona: Het speciale materiaal Sorona heeft verschillende goede eigenschappen. Het is zacht, duurzaam, sneldrogend en biedt lichte en ademende warmte. Bovendien is het een duurzaam materiaal, gemaakt van 37% plantaardige materialen. Dit alles maakt Sorona-isolatie tot een materiaal dat licht aanvoelt, maar ook praktisch en warm is.
  • Synthetische materialen: In sommige winterjassen wordt een synthetisch materiaal als isolatie gebruikt. De synthetische vezels zijn ontworpen om de eigenschappen van natuurlijke isolatiematerialen na te bootsen, maar hebben het voordeel dat ze hun isolatievermogen behouden, zelfs als ze nat worden. Ze zijn ook licht, duurzaam, veganistisch en hypoallergeen.


Naast het kiezen van de beste materialen voor isolatie, zijn er ook andere factoren waar je op kunt letten als je er zeker van wilt zijn dat je warm blijft in je jas. De dikte van de isolatie beïnvloedt uiteraard de warmte - hoe meer isolatie, hoe warmer de jas. Daarnaast speelt de pasvorm ook een rol. Met een losse pasvorm kan de kou onder de jas komen, terwijl een strakke pasvorm dat risico minimaliseert. Het is ook een goed idee om gebruik te maken van de praktische functies die winterjassen vaak hebben, zoals een capuchon, manchetten en verstelbare sluitingen. Last but not least moet het buitenmateriaal ook bestand zijn tegen het weer. Als regen of sneeuw door de buitenste laag dringt en in het isolerende materiaal komt, wordt je winterjas koud en nat in plaats van warm. Zorg er daarom voor dat je een weerbestendig materiaal kiest.

Ademend vermogen

Om warm te blijven in je winterjas is het belangrijk dat deze ademend is. Ademend vermogen verwijst naar het vermogen van een stof om vocht (zoals zweet) te laten ontsnappen, terwijl het voorkomt dat vocht van buitenaf (dat kan regen of sneeuw zijn) binnendringt. Een goede ademendheid is dus belangrijk om te voorkomen dat er vocht in je jas ophoopt.


Het lichaam genereert warmte en wanneer we actief zijn, produceert het ook zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren. Als je winterjas niet ademend is, zal de warmte van het lichaam en eventueel zweet zich in de jas ophopen, wat resulteert in een vochtig en koud gevoel. Het is dus een factor om in de gaten te houden bij het vinden van de beste winterjas voor dames.


Wind- en waterdichtheid

Als het gaat om winterjassen, kan het belang van winddichte en waterdichte functies niet worden onderschat. Zij zijn het die ervoor moeten zorgen dat je warm en droog blijft, zelfs onder de meest barre weersomstandigheden. Winddichtheid, vaak bereikt door dicht geweven stoffen of speciale coatings, fungeert als een barrière die voorkomt dat koude lucht je jas binnendringt en de warmte verdwijnt. Tegelijkertijd zijn waterdichte materialen (zoals Gore-Tex) en technieken voor het afdichten van naden cruciaal om regen, sneeuw en natte sneeuw af te weren. Je zou kunnen zeggen dat deze geavanceerde technologieën een schild vormen dat je droog houdt, zelfs in de natste omstandigheden. Het is dus een goed idee om op de wind- en waterdichtheid van je winterjas te letten.


LEES OOK: Gids voor ademend vermogen en waterdichtheid


Duurzaamheid en kwaliteit

Het loont zeker om te investeren in duurzaamheid en kwaliteit als je op zoek bent naar goede winterjassen voor dames. Met aandacht voor elk detail zijn de beste winterjassen gebouwd om vele seizoenen mee te gaan. Stevige naden zorgen ervoor dat de jas bestand is tegen de zwaarste omstandigheden, terwijl versterkte gebieden extra bescherming bieden waar dat het meest nodig is. Als de rits van goede kwaliteit is, zal deze moeiteloos glijden, zodat je er geen last van hebt in de regen of sneeuw met handschoenen aan.


Waarom is goede duurzaamheid zo belangrijk? Omdat een winterjas die de tand des tijds doorstaat, echt goede en langdurige waarde biedt. Je zult hem keer op keer kunnen gebruiken, ongeacht welke activiteiten je onderneemt in het koude weer. Daarom moet je het zien als een investering wanneer je een winterjas koopt die je jaar na jaar warm en comfortabel kan houden.


Comfort en pasvorm

Je zult je winterjas waarschijnlijk veel gebruiken, dus er is alle reden om comfort en pasvorm hoog te prioriteren. Goed comfort en de juiste pasvorm zorgen ervoor dat je niet beperkt bent in je buitenactiviteiten, maar dat je bewegingsvrijheid hebt. In dit verband is het goed om verstelbare functies te hebben, zodat je mouwen, capuchon en dergelijke kunt aanpassen en fijn afstellen op basis van je voorkeuren en weersomstandigheden. Naast het bieden van goed comfort, zal de juiste pasvorm ook het isolatievermogen verbeteren, zodat je zowel comfortabel als warm kunt blijven voor langere tijd. Daarom is de combinatie van comfort en pasvorm van cruciaal belang bij het vinden van een winterjas die je graag wilt dragen op alle koude winterdagen.

De meest populaire soorten winterjassen

Er is een breed scala aan winterjassen die passen bij verschillende behoeften, stijlen en voorkeuren. Als je niet weet welk type winterjas je nodig hebt, vind je hieronder een korte beschrijving van de meest populaire soorten. Of je nu meer gericht bent op stijl of functionaliteit, er is een winterjas die bij je past.


  • Wollen jassen: Met een wollen jas krijg je een winterjas die zowel elegant als warm is. De wollen jas is elke winter in de mode, dus als je wilt investeren in een tijdloze klassieker, is dit de jas om voor te gaan. Tegelijkertijd heeft wol de natuurlijke eigenschappen dat het helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en vocht absorbeert zonder vochtig aan te voelen. Hiermee kun je een klassieke look bereiken zonder in te boeten aan warmte.
  • Parkajassen: Parkajassen zijn al geruime tijd een symbool van warmte en veelzijdigheid. De lange parkajassen bieden extra bescherming tegen de kou, en de warme parkajassen zijn meestal gevoerd met dons of synthetische materialen die je warm houden in alle weersomstandigheden. Bovendien maken de capuchon, de verstelbare details en de praktische zakken de parkajas tot een voor de hand liggende keuze, of je hem nu voor dagelijks gebruik of voor wandeltochten nodig hebt.
  • Pufferjassen: Je behoudt zowel stijl als comfort als je kiest voor een pufferjas. Het kenmerkende, volumineuze ontwerp met gewatteerde blokken maakt het niet alleen stijlvol, maar ook ongelooflijk warm. Pufferjassen zijn meestal gevuld met dons of synthetische vezels, die de kou buiten en de warmte binnen houden. Ondanks het volume van de jas is hij licht van gewicht en daarom ook goed voor allerlei buitenactiviteiten. Je vindt de pufferjas ook in verschillende kleuren en stijlen, waardoor hij geschikt is voor elke gelegenheid.
  • Softshelljassen: Een van de meer praktische jassen is de softshelljas. Deze is namelijk gemaakt van een technisch geavanceerd materiaal dat winddicht, waterafstotend en ademend is - en dus ideaal voor veranderlijk winterweer. Softshelljassen bieden ook veel bewegingsvrijheid en zijn daarom geschikt voor activiteiten zoals fietsen, skiën en wandelen. Kies de jas in een frisse kleur of een mooi patroon als je wat persoonlijkheid wilt toevoegen.
  • Donsjassen: De jas die de meeste mensen associëren met een winterjas is de donsjas. Deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij is geïsoleerd met fijne donsveren, die een zacht en warm isolerend laagje vormen. De kleine veren creëren een dikke laag met veel luchtkamers, die je warm houden. De lichte veren maken de jas comprimeerbaar, zodat je hem mee kunt nemen.
  • Skijassen: Als je een alternatief zoekt voor de klassieke winterjas, kun je een skijas gebruiken. Deze is het beste voor wintersportactiviteiten, omdat hij is ontworpen met speciale functies daarvoor. Voor dagelijks gebruik heb je waarschijnlijk geen behoefte aan de vele functies, maar als je gaat skiën, is dit de jas om voor te gaan.


Welk type winterjas is warm?

Je kunt kiezen uit alles van een wollen jas tot een pufferjas als je op zoek bent naar een warme winterjas. Het hangt af van het isolatiemateriaal, de pasvorm en de praktische functies. Daarom zijn er verschillende soorten winterjassen die warm zijn. Vind degene die bij jouw stijl en behoeften past.


5 tips voor het onderhoud van je winterjas

Als je er zeker van wilt zijn dat je je winterjas langer dan slechts één seizoen kunt gebruiken, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Door deze goed te verzorgen en op te bergen, kun je de levensduur verlengen, zodat deze zijn goede functies behoudt en je niet volgende winter een nieuwe hoeft te kopen.


Om je winterjas zo goed mogelijk te onderhouden, kun je onze 5 tips hieronder volgen.


1. Reiniging: Was zo min mogelijk als uitgangspunt. Volg altijd de wasinstructies als je wast. De meeste winterjassen kunnen op lage temperaturen worden gewassen met milde zeep, terwijl andere professionele reiniging vereisen.


2. Droogverzorging: Vermijd het gebruik van een droger voor je winterjas, omdat dit de isolatie en het materiaal kan beschadigen. Het beste is om de jas aan de lucht te laten drogen. Zorg er ook voor dat de jas zijn vorm niet verliest tijdens het drogen.


3. Opslag: Wanneer het winterseizoen voorbij is, bewaar je jas dan op een droge en donkere plaats - weg van direct zonlicht en warmte. Stop het bij voorkeur in een kledinghoes, maar bewaar het niet in een kelder of garage waar het vochtig kan zijn. Daarmee riskeer je namelijk het materiaal te beschadigen.


4. Onderhoud: Zorg ervoor dat je je winterjas regelmatig onderhoudt. Als je een gat of slijtage opmerkt, repareer het dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Houd ook de ritsen, knopen en naden in de gaten om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren.


5. Impregnering: Het is een goed idee om je winterjas af en toe te impregneren. Op die manier weet je zeker dat hij waterafstotend blijft. Als je jas al waterafstotend is, kun je hem nog steeds impregneren, omdat hij na verloop van tijd zijn effect zal verliezen. Op die manier weet je zeker dat je altijd droog blijft.


LEES OOK: Verleng de levensduur van je favoriete kleding