Een goede overgangsjas kan je redding zijn wanneer de temperaturen beginnen te veranderen naar kouder of warmer. In de maanden waarin het weer misschien een beetje onvoorspelbaar is, kan een overgangsjas voor dames precies zijn wat je nodig hebt om alles aan te kunnen, van buien tot zonneschijn, zonder concessies te doen aan stijl en uiterlijk. Er zijn namelijk veel seizoensjassen die stijl en functionaliteit combineren.


Wat is een overgangsjas?

De overgangsjas is ontworpen voor overgangsseizoenen zoals lente en herfst. Hij is lichter dan een winterjas maar warmer dan een zomerjas. Juist omdat hij is aangepast aan het veranderende weer, is hij ook veelzijdig in zowel functionaliteit als stijl. Daarom zijn er ook verschillende soorten overgangsjassen zoals softshelljassen, gewatteerde jassen en pufferjassen.


Wanneer de winter of zomer voorbij is, voelt het misschien niet helemaal juist om de winterjas of zomerjas aan te houden, omdat het weer begint te veranderen. Maar het kan ook moeilijk zijn om te weten wat je dan als bovenkleding moet dragen. De overgangsjas heeft functies die hem ideaal maken voor gebruik bij wisselende weersomstandigheden. Veel overgangsjassen zijn waterafstotend en ademend zonder te zwaar te zijn, zodat ze de bescherming kunnen bieden die je nodig hebt bij mildere temperaturen.


De veelzijdigheid komt ook tot uiting in de vorm. Je vindt zowel korte als lange overgangsjassen voor dames, dikkere en dunnere materialen, functionele jassen en overgangsjassen met een focus op stijl. Het aanbod is groot, dus er is een goede kans om een seizoensjas te vinden die past bij zowel het weer als je stijl.


Waarom is de overgangsjas een must-have?

De overgangsjas is een must-have in je garderobe omdat je er met één jas bent die het hele seizoen meegaat. De meeste seizoensjassen kunnen ook omhoog of omlaag worden gestyled, zodat je ze kunt gebruiken voor alles van een dag op kantoor tot een avondje uit in de stad.

Wees klaar voor de lente en de herfst

Het kan een goed idee zijn om meer dan één overgangsjas te hebben, zodat je er een hebt voor de lente en een andere die goed is voor de herfstmaanden. In de lente heb je een lichtere jas nodig die past bij de stijgende temperaturen. Misschien mogen de kleuren ook wat lichter zijn om echt te voelen dat de warmte eraan komt. Wanneer de herfst aanbreekt en de koudere maanden zich beginnen te tonen, heb je iets nodig dat je beter beschermt tegen kou, wind en regen. Een functionele herfstjas voor dames zou ideaal zijn.


Je kunt ook prima met één overgangsjas toe, maar als je er een voor elk seizoen hebt, hoef je niet meerdere lagen kleding te dragen en ben je niet zo afhankelijk van het weer in je kledingkeuze. Op die manier kun je ook van jas wisselen gedurende het seizoen. Aan het begin van de lente is het kouder dan aan het einde van het seizoen, dus de jas die je in de herfst draagt, kun je waarschijnlijk ook aan het begin van de lente dragen. Op dezelfde manier kun je je lentjas aan het begin van de herfst dragen, als het misschien nog steeds relatief warm is.


Soorten overgangsjassen

Je overgangsjas moet niet alleen passen bij het weer en het seizoen, maar ook bij je stijl, en met de ruime keuze wordt dat gelukkig geen probleem. Er zijn jassen voor elke stijl en de mogelijkheden voor styling zijn talrijk. Hieronder kun je lezen over enkele van de meest voorkomende overgangsjassen.


Pufferjassen

Er zijn zowel lichte als zwaardere pufferjassen, maar ze worden allemaal gekenmerkt door een vulling die warmte en comfort biedt. Afhankelijk van hoe dik of zwaar de jas is, kun je beoordelen of het een lente- of herfstjas moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld een korte lichtgewicht jas dragen met een paar jeans in de lente of een lange pufferjas met een trui eronder in de koudere maanden.


Spijkerjassen

De spijkerjas is een klassieker die altijd in de mode blijft. De tijdloze uitstraling maakt het zo veelzijdig dat je het bij elke outfit kunt dragen. In de warmere maanden kun je het gebruiken als een stoer element over je lentekleding, en in de herfst kun je het combineren met een dikke trui om warm te blijven, zelfs als het kouder wordt.


Blazers

Met een blazer kun je een jas dragen zonder echt het gevoel te hebben dat je bovenkleding aan hebt. Het is zowel licht als elegant, en het is een gemakkelijke manier om je outfit op te waarderen voor wisselende weersomstandigheden. Probeer het te combineren met een paar jeans en een t-shirt voor dagelijks gebruik of combineer het met een rok voor een meer vrouwelijke look.


Regenjassen

Je weet nooit precies wat het weer in de lente en herfst zal doen, maar het is waarschijnlijk een goed idee om voorbereid te zijn op regen. Regenjassen zijn ontworpen om je droog te houden, en juist die eigenschap maakt ze onmisbaar in de overgangsperiodes. Ze komen ook in verschillende pasvormen en ontwerpen, zodat je ze over elke outfit kunt dragen.


Leren jassen

De stijl, het comfort en de duurzaamheid van een leren jas maken het de perfecte metgezel in overgangsperiodes. De robuuste constructie en het duurzame materiaal bieden goede bescherming tegen zowel wind als koelere temperaturen. Geef je outfit een stoere twist door het te dragen over een vrouwelijke jurk, of maak de rustieke look compleet door het te combineren met een paar jeans en laarzen.


Softshell jassen

Een van de kenmerken van een softshell jas is het comfort en de flexibiliteit. Het rekbare materiaal biedt goede bewegingsvrijheid, waardoor het ideaal is voor buitenactiviteiten. Tegelijkertijd is het ademend en beschermt het tegen wind en lichte regen. Daarom is het een perfecte keuze als je zowel comfort als veelzijdigheid in je overgangsjas wilt.


Mantels

Je kunt er ook voor kiezen om een mantel als overgangsjas te gebruiken. Vooral wollen mantels en trenchcoats zijn ideaal voor wisselende weersomstandigheden. Een wollen mantel houdt je warm en stijlvol in de koelere temperaturen dankzij het isolerende wollen materiaal. Trenchcoats voegen daarentegen tijdloze elegantie toe aan je look en bieden lichte bescherming tegen wind en lichte regen. Beide mantels combineren stijl en functionaliteit, waardoor ze onmisbaar zijn in elke garderobe.


Gewatteerde jassen

Gewatteerde jassen staan bekend om hun kenmerkende gestikte patroon, dat kleine zakken creëert gevuld met isolerend materiaal. Het lichte gewicht en het vermogen om warmte te bieden zonder te groot te zijn, maken de gewatteerde jas een populaire keuze als overgangsjas. Er zijn veel gewatteerde jassen in verschillende kleuren en patronen, dus je kunt er gemakkelijk een vinden die bij je stijl past.

Zo kies je de juiste tussenjas

Je tussenjas moet geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden en gelegenheden, en het zou ook ideaal zijn om een jas te vinden die je meer dan één seizoen kunt gebruiken, zodat je deze niet vaak hoeft te vervangen. Om er zeker van te zijn dat je een tussenjas voor vrouwen vindt die je keer op keer kunt gebruiken, zijn er enkele factoren die het overwegen waard zijn.


Materiaal: Het is een goed idee om na te denken over het materiaal. Als je een lentejas nodig hebt, heb je misschien een lichtgewicht jas nodig die niet te dik is en die je gemakkelijk mee kunt nemen als je hem uit moet doen. In de herfst kan een wollen jas daarentegen goed zijn om te beschermen tegen de koudere temperaturen.


Pasvorm: De pasvorm is individueel. Afhankelijk van de activiteiten die je doet en hoeveel je de jas gaat gebruiken, kan het verschillen of je een losse of meer aansluitende pasvorm verkiest. Met een tussenjas kan het echter handig zijn om een losse pasvorm te hebben, zodat je meerdere lagen eronder kunt dragen en je je kunt aanpassen aan het veranderende weer.


Functies: Denk aan je activiteitsniveau, behoeften en weersomstandigheden bij het kiezen van een tussenjas. Als je de hele dag droog wilt blijven, let dan op de waterdichtheid. En als je langere tijd buiten bent, heb je misschien ook meer functies nodig, zoals goede zakken, een bedekkende capuchon of verstelbare details.


Stijl: Om je tussenjas zo veel mogelijk te kunnen gebruiken, moet deze goed passen bij de rest van je garderobe. Kies daarom een jas die je persoonlijke stijl aanvult. Je kunt ook de stijl kiezen op basis van het seizoen - dat wil zeggen, lichte en stralende kleuren in de lente en meer gedempte en gebrande kleuren in de herfst. De keuze is helemaal aan jou en je stijl.