Winterzwemmen:

Winterzwemmen:

zo begin je eraan

Hoor jij bij degenen die zich al lang afvragen of winterbaden iets voor jou is? Misschien heb je het zelfs een beetje afgewimpeld, met de gedachte dat het niets voor jou was. Lees, voor je het helemaal uitsluit, eerst verder om meer te weten te komen over de vele voordelen en, niet in de laatste plaats, tips voor baden in de winter.


De laatste jaren is baden in de winter ongetwijfeld steeds populairder geworden, en steeds meer mensen durven het te proberen. Alhoewel het uittrekken van je overjas en het stappen in het ijzige winterwater een ontmoedigende taak op zich kan zijn, is het van belang te onthouden dat baden in de winter veel voordelen heeft, zowel voor het lichaam als voor de geest. We vatten hieronder samen wat het kan doen en geven je vooral de belangrijkste feiten over baden in de winter.



Waarom is baden in de winter gezond?

In het koude water springen heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Uit studies blijkt dat winterbaders minder ziektedagen hebben dan anderen en zich over het algemeen gezonder voelen. Natuurlijk is het moeilijk te zeggen of het de gezonden zijn die winterbaden, of dat winterbaden je gezonder maakt. Toch zijn er verschillende verklaringen waarom juist baden in de winter gezond is.


Wat doet baden in de winter met het lichaam?

Als je je lichaam blootstelt aan het koude water, activeren de koude temperaturen het immuunsysteem. Hierdoor stijgt je adrenaline niveau, wat uiteindelijk kan helpen je lichaam te beschermen tegen verschillende infecties. Niet alleen dat, maar een duik in de blauwe golf kan ook helpen diabetes type 2 te voorkomen en je hart op lange termijn te versterken. Hier heb je dus al een paar goede redenen om winterbader te worden.


Niet alleen de gezondheid heeft baat bij baden in de winter. Als je eenmaal in de kou bent gesprongen, laat je lichaam endorfine vrij, dat een positief effect heeft op je stemming en je mentale toestand. Dat gezegd hebbende, geeft winterbaden je goede energie, en veel winterbaders beschrijven het als een geluksbooster en een bijzonder gevoel van welzijn.


Vandaag de dag moeten we vaak op veel plaatsen tegelijk zijn en hebben we onze telefoon min of meer altijd bij ons. Bij winterbaden moet je aanwezig zijn in het moment, en in de natuur zijn en ervan genieten kan voelen als een soort medicijn op zich. De zintuigen zijn wakker, wat een prettig gevoel van rust en aanwezigheid geeft. Het plaatst het woord gezondheid in een heel nieuw perspectief, zegt Pia Fosnæs, personal trainer.

Winterbaden geeft een goede energie en een onovertroffen gevoel van welzijn
Pia Fosnæs
Persoonlijke trainer

Aan de slag met winterzwemmen

Je kunt het baden in de winter op vele manieren aanpakken. In principe kun je beginnen wanneer je wilt, maar het officiële seizoen loopt van oktober tot april. Als het je eerste seizoen als winterbader is, is het aan te raden om al in augustus of september te beginnen, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan de koelere temperaturen.


Zijn jullie beginners?

Wie een beginner is, doet er goed aan zich bij een club aan te sluiten. Zo kun je het winterzwemmen veilig uitproberen en ontmoet je andere mensen die het al eerder hebben geprobeerd en je kunnen begeleiden. In het begin lijkt het misschien moeilijk om met de kille temperaturen om te gaan, maar een goede tip is om niet te gaan staan en je voeten onder te dompelen. Eenmaal bij het water, gaat het erom snel onder te duiken - hoe makkelijk dat ook klinkt.


Hoe lang moet je in het water blijven?

Dus hoe lang moet je eigenlijk in het water zijn als je er eenmaal in bent? Nou is winterzwemmen over het algemeen geen lange dips, en de eerste paar keer moet je het houden bij korte dips van 5-10 seconden. Daarna kun je de tijd geleidelijk verlengen. De meer ervaren winterbader blijft tot 40 seconden in het water, maar het lichaam heeft niet echt meer nodig dan erin en er weer uit te gaan.



Zorg dat je goed gekleed bent

Voor je echt in het water gaat, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je gekleed bent voor het zwemmen in de winter. Het is niet dat baden in de winter veel uitrusting vereist. Je hebt om te beginnen niet meer nodig dan zwemkleding en een handdoek. Als je merkt dat je een winterbader bent, kun je misschien een paar dingen toevoegen, niet in de laatste plaats voor je eigen comfort.


Toebehoren voor het baden in de winter

Om te beginnen zul je waarschijnlijk een paar zwemschoenen nodig hebben om je te isoleren tegen de kille temperatuur onder je voeten, zowel voor als na de duik. Bij het zwemmen zelf kun je een muts nodig hebben, vooral voor de bijzonder koude maanden. Het zal ervoor zorgen dat je niet te veel warmte van je hoofd afstraalt.


Houd je warm met een badjas

Als je uit het water komt, ben je koud en nat, dus het is belangrijk om snel iets op je lichaam te doen. Een badjas is gemakkelijk aan te trekken, terwijl je je spullen kunt opbergen in de handige voorzakken.

10 tips voor het baden in de winter

We hebben het nu gehad over de vele voordelen van winterzwemmen en hoe je het beste kunt beginnen, maar waar moet je echt speciaal op letten als je in de koude kleren gaat zitten? Om je de beste start te geven, volgen hier 10 tips voor het baden in de winter:


  1. Ga nooit alleen zwemmen. Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het is belangrijk erop te wijzen dat je niet alleen moet baden, omdat je lichaam heftig kan reageren op het koude water.
  2. Kom maar tot aan je navel.
  3. Ga alleen baden op toegestane plaatsen.
  4. Neem contact op met je arts als je twijfelt aan je gezondheid.
  5. Stap langzaam, want het zwemplateau en de treden kunnen glad zijn.
  6. Nooit met het hoofd eerst in het koude water springen.
  7. Verwarm je lichaam voordat je het water ingaat.
  8. Richt je op je ademhaling en adem diep in je buik als je het water ingaat om tijdelijke kortademigheid zoveel mogelijk te voorkomen.
  9. Neem nooit een bad met alcohol of verdovende middelen in je bloed.
  10. Trek na het bad warme kleren aan en drink eventueel iets warms.

Tenslotte wordt baden in de winter tijdens de zwangerschap afgeraden vanwege de koude schok voor het lichaam. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het gevaarlijk is, maar het wordt toch aangeraden om te wachten tot na de bevalling.


Maar een koude schok en tijd in de natuur is goed voor de meeste mensen, en met deze woorden wensen wij je een goede rit in de blauwe golf!