Vakantieklaar met Jasmin

Vakantieklaar met Jasmin

Over solo reizen

Vragen en antwoorden over in je eentje reizen. Lees mee en laat je niet alleen inspireren om je koffer te vullen met leuke outfits, maar ook om nieuwe ervaringen op te doen.V: Hallo Jasmin, De zomer staat voor de deur. Wat was de laatste plek waar je heen gereisd bent?

A: De laatste plek waar ik heen reisde was IJsland, in januari. Ik ben begin januari jarig en een paar jaar geleden ben ik rond deze tijd begonnen met alleen te reizen. Toen ik begon om op mijn verjaardag weg te zijn, trok ik naar warmere streken, want ik wilde van dat koude weer af. Op mijn verjaardag zelf probeer ik altijd iets speciaals te plannen. Dit jaar wilde ik heel graag het Noorderlicht zien, dus besloot ik dit jaar naar het noorden te gaan.


V: Klinkt geweldig! Wij horen dat je graag solo reist - wat betekent dat voor jou?

A: Ik vind dat alleen reizen heel bijzonder is, omdat je naar jezelf moet luisteren over wat je nou echt wilt en hoe ver je precies wilt gaan. Je daagt jezelf elke keer een beetje meer uit. Je moet zelf strategieën vinden. Je reist niet alleen in je eentje ergens heen, maar het is ook een persoonlijke reis naar jezelf.


Vervolg...

Kijk hier voor Jasmin's go-to zomeroutfits - en laat je inspireren voor je eigen vakantiegarderobe

Ik wil graag dat mijn kleren gecombineerd kunnen worden, of met een casual look overdag EN lekker stijlvol voor 's avonds

V: Waar ging je heen de allereerste keer dat je alleen reisde?

A: Ik begon in mijn eentje te reizen (soort van), toen ik 13 was en mijn ouders me naar Engeland stuurden voor een zomerkamp. Ik zat toen wel in een groep mensen van dezelfde leeftijd. Ik denk dat op jonge leeftijd naar het buitenland gaan voor mij het startpunt werd van in je eentje reizen. Ik genoot ervan en koos bijna elke zomer voor een nieuwe plek. Toen ik 18 was, bracht ik een maand in Australië door. Ik besloot om daar alvast een taalcursus te boeken, zodat ik een soort structuur had. De hele ochtend had ik cursus en ik woonde in een hostel met andere mensen van die school, wat het makkelijker maakte om mijn weg te vinden en vrienden te maken. 's Middags was ik vrij om te doen wat ik wilde en ik vond het heerlijk om rond te slenteren en plaatsen te ontdekken.


V: Was je nerveus om alleen te reizen?

A: Ik was zeker nerveus om alleen te gaan, maar eigenlijk is het al zo lang geleden, dat ik me amper kan herinneren hoe het voelde.


V: Hoe zit het nu: zijn er specifieke dingen die je doet ter voorbereiding op een soloreis vergeleken bij als je met anderen reist?

A: Als ik tegenwoordig alleen reis, probeer ik zoveel mogelijk te plannen voordat ik aan mijn reis begin. Daardoor weet ik wat ik kan verwachten. En als ik overweldigd raak, geeft het mij de structuur om mijn hotel uit te komen en iets te doen in plaats van binnen te zitten. Maar zelfs als ik heel veel plan, zijn er vele momenten waarop ik alleen ben. Ik denk dat veel mensen bang zijn om alleen te zijn en ook een beetje bang zijn om zichzelf beter te leren kennen. Maar als je echt met jezelf verbonden bent, ben je nooit eenzaam. Ik heb gemerkt dat deze soloreizen mij daar bij helpen!


Vervolg...

Ik hou van de combinatie rode culotte met shirt. Perfect om te gaan winkelen of een dagje sightseeing

V: Wat is je top 3 van plekken die je op een soloreis hebt bezocht?

A: Sydney. IJsland in de winter. En een rondreis door India en Pakistan, waar ik onderweg enkele bekenden tegenkwam, die mij op delen van de reis hebben vergezeld.


V: Heb je advies voor iemand die voor het eerst alleen reist?

A: Als je nog nooit in je eentje hebt gereisd, probeer het van tevoren dan goed te regelen. Zoek wat tours waar je je bij aan kunt sluiten of een AirBnb met andere mensen, dan is het makkelijker om in een stad je weg te vinden - of zelfs een hostel met mensen van je eigen leeftijd. Als je je eenzaam of 'verloren' voelt, heb je dan snel iemand gevonden om contact mee te maken.


V: En tot slot - wat zijn voor jou cruciale reisartikelen voor in je koffer?

A: Toen ik jonger was, kon ik gewoon met een rugzak op pad, maar tegenwoordig neem ik liever wat meer bagage mee. Een badpak/bikini is een must, en voldoende boeken ook, want ik hou van lezen.


V: En wat is jouw lievelingsoutfit voor de zomervakantie - heb je misschien een 'vakantie-uniform'?

A: 

... Badpak of bikini en een grote strohoed 

... Een paar lichte lange of culottes voor langere wandelingen 

... Zomerjurken met een fietsshort eronder (tegen het schuren) bij het avondeten

Ik heb niet echt een uniform, maar ik ben dol op mode en ik heb 's ochtends en 's avonds elke dag het liefst iets anders aan. Daarom heb ik een grote tas nodig.