Everyday Women: De moed om jezelf te zijn

Everyday Women: De moed om jezelf te zijn

Hoe vind je de moed om jezelf te zijn? Om op te vallen - gewoon zoals je bent, om jezelf niet weg te stoppen? Om je lievelingsblouse in die opvallende kleur te dragen en om hardop te lachen, zelfs in een grote menigte? Om zonder reden die hoge hakken aan te trekken, of je zachtste loopschoenen te combineren met dat kanten jurkje dat meestal achter in je kast hangt? Om precies te doen wat je het liefste wilt doen en wat je het liefste doet?


In een digitale wereld van perfecte avocado-maaltijden en lange benen aan het strand, is het essentieel dat wij mensen - en vooral vrouwen - iemand hebben om ons in te spiegelen. Jong en oud, luidruchtig en bedachtzaam, blond en brunette, kleurrijke zielen en stijlvol geklede prachtmeiden. Everyday Women gaat over ruimte maken voor iedereen, leren van elkaar, elkaar met nieuwsgierigheid tegemoet treden en waardering hebben voor alles wat het leven mooi maakt.


We hebben 6 Everyday Women ontmoet en zij hebben ons geholpen om een licht te werpen op alles wat wij als vrouwen gemeen hebben. En we deden dat met grote nieuwsgierigheid en wederzijds respect.

Veel andere vrouwen hebben dikke dijen, billen en zo. Het is niet erg, we kunnen gewoon naar buiten gaan en het leven leven
Jasmin Mairhofer,
36, Oostenrijk

Een echt persoon om naar op te kijken

Moedig. Eerlijk. Ruw. Echt. Ongefilterd. Sterk. Gevoelig. Liefhebbend. Persoonlijkheidskenmerken en kwaliteiten die de zes Everyday Women allemaal bezitten, en die we allemaal wel ergens in ons hebben. De ene keer vallen ze op en krijgen ze alle ruimte, de andere keer gaan ze schuil achter façades of onzekerheden. Maar we bezitten ze wel. En de onzekerheden zijn precies de reden waarom wij samen staan - vechtend tegen alles wat het vertrouwen aantast en vechtend voor het versterken van gemeenschappen. Want ook al lijken we verschillend - de een lacht hardop, de ander houdt zich in, de een draagt altijd een hoed, de ander draagt altijd een zonnebril, de een is extravert en altijd het middelpunt van het feest, de ander houdt ervan om thuis voor de spiegel te dansen. Ondanks al onze verschillen, lijken we waarschijnlijk meer op elkaar dan we denken.

Ik ben er trots op gezien te worden en dat iemand denkt dat wat ik bijdraag goed is. Iedereen zou dit gewoon moeten doen als ze de kans krijgen
Inge-Merete,
55, Denemarken

Het is ongetwijfeld een uitdaging geweest voor de zes gewone vrouwen om op klaarlichte dag op een drukke straat te gaan staan om zich te laten fotograferen - samen met een team vreemden. En om een echt cliché te gebruiken, het is door uitdagingen dat we sterker worden als mensen, als gemeenschappen, individuen, als familieleden, als moeders, als dochters of als vriendengroepen. En onze uitdagingen als vrouwen gaan vandaag verder. Ze gaan ook over zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Over durven en over dromen. En daarom is Everyday Women een oproep om samen te komen - met de bedoeling om eenheid en kracht op te bouwen, en een ruimte te creëren waar we allemaal onszelf kunnen zijn, volledig. Zoals we kijken, en zoals we zijn.


Veel mensen zeggen dat ik dapper ben omdat ik foto's van mezelf deel op Instagram. Maar ik denk niet dat het als moedig gezien moet worden. Want als mijn lichaamstype genormaliseerd zou worden, zou het niet meer dapper zijn - voor fitnessmodellen en allerlei anderen die in bikini poseren, is het niet dapper, dus waarom wel als ik het doe?

- Jasmin Mairhofer, 36, Oostenrijk

Vertrouwen: Een levenslang proces

In gesprekken met Everyday Women is één ding duidelijk. En dat is dat zelfvertrouwen niet vanzelf komt. De weg naar zelfvertrouwen kan lang zijn, en waar de start ook gemaakt wordt, het is een levenslange ontwikkeling. En mode kan je de kans geven om jezelf te uiten, kracht in jezelf te vinden en jezelf te laten zien.


Mijn kleren weerspiegelen mijn gemoedstoestand. Mijn kleren geven me kracht, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Dat is hoe ik het zie. Ik hou ervan me aan te kleden, schoenen te kiezen, m'n haar op te steken. En weten wat ik wil is voor mij een deel van zelfverzekerd zijn. Maar ik ben nog steeds aan het leren om me zelfverzekerd te voelen. Het is nog steeds een proces, en ik denk dat het een levenslang proces zal zijn.

- Andrea Bunod, 24, Frankrijk


Met Everyday Women plaatsen we een kader rond alles wat we gemeen hebben om te laten zien dat we waarschijnlijk meer op elkaar lijken dan we denken. Om te laten zien dat er meer is in de gepolijste Instagram wereld dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Om te laten zien dat mode voor iedereen is - geen uitzonderingen en geen kwestie van grootte.


Ik wil laten zien dat het oké is om jong te zijn en niet mager te zijn. Dat je leuke kleren kunt krijgen, zelfs als je niet mager bent. En om wat goede foto's te laten maken die niet alleen maar saai zijn. Dat was wat ik dacht dat erg cool was om te laten zien.

- Maja Thusgård Poulsen, 21, Denemarken


Deel 2 van 3