Ontmoet 6 Everyday Women

Ontmoet 6 Everyday Women

Everyday Women is jij en ik. Heel gewoon, maar ook dapper, sterk, kwetsbaar, eerlijk en helemaal zichzelf op hun en onze eigen manier. We ontmoetten 6 van hen op een zonnige lentedag in Kopenhagen. Hanne is een gepensioneerde juridisch secretaresse uit Roskilde, Denemarken. Andrea een jonge Française, vaak te vinden in de mooie Parijse straten. Inge-Merete de ongekroonde koningin van Nørrebro op 54-jarige leeftijd. Jasmin een stoere Oostenrijkse met een stevige greep op sociale media. Stina is een Noorse moeder van een tweeling, en Maja is een ontluikende kapster uit een kleine stad in Denemarken. En ze maken allemaal deel uit van onze coole, dappere Everyday Women - vrouwen die ons hebben uitgenodigd en ons een deel van hun verhaal hebben verteld.Hier, geven we het woord aan enkele van de vrouwen waar het om gaat:


Over een rolmodel zijn voor jongere generaties:


"Met deze campagne wil ik mezelf vanuit een ander perspectief laten zien, ik wil mezelf een beetje als model zien. Je bent niet zomaar iemand die thuis voor de spiegel staat, je staat daadwerkelijk voor een camera. Ik wil mijn nichtje graag vertellen dat "ja", je kunt ook model zijn op dit soort foto's, ook al ben je niet zoals de vrouwen die je op TV en in campagnes ziet. En dat is zowel mooi als belangrijk. Dat wil ik haar laten zien. Ze is 6 jaar oud en haar ouders zijn van verschillende afkomst. Ik wil haar laten zien dat er geen grenzen zijn, dat ze kan doen wat ze wil."


- Andrea Bunod, 24, Frankrijk


Over moeder worden als jonge vrouw - en zichzelf vinden in de rol:


"Ik kreeg mijn tweelingdochters twee weken nadat ik 22 werd. Dus mijn lichaam veranderde veel toen ik 21 was. In een jaar ben ik 40 kilo aangekomen, dus het was een grote verandering. En na de bevalling was ik maar 10 kilo afgevallen, dus ik wist niet welke maat ik zou moeten hebben. Het was vreemd om alleen al in een stoel te gaan zitten omdat mijn lichaam totaal anders aanvoelde. Ik denk niet dat ik ooit beter gekleed ben geweest dan sinds ik moeder ben geworden, eigenlijk. Ook al was ik eerder smaller. Het maakte me niet uit wat ik droeg en ik dacht er niet bij na. Maar sinds ik moeder ben, ben ik hier meer over gaan nadenken."


- Stina Vea, 28, Noorwegen


Over de confrontatie met haar lichaam - in de spiegel en op sociale media:


"Ik ben altijd zelfverzekerd geweest, maar ik heb me nooit zelfverzekerd gevoeld in mijn lichaam. Maar dat veranderde toen ik naar mezelf begon te kijken in de spiegel en foto's begon te nemen. Als je jezelf altijd bedekt, bijvoorbeeld als je gaat douchen, dan zul je nooit geconfronteerd worden met hoe je lichaam eruit ziet. Maar als je jezelf confronteert met hoe je eruit ziet, dan wordt het ook voor jezelf normaler. Als je je lichaam nooit ziet, wil je er afstand van hebben.


Ik bedoel, veel mensen zeggen dat ik dapper ben om intieme foto's op Instagram te delen, maar ik denk niet dat het als dapper moet worden gezien. Want als dit lichaamstype genormaliseerd werd, dan zou het niet dapper zijn. Voor alle anderen, laten we zeggen bijvoorbeeld fitness modellen poserend in bikini's, dan is het niet dapper. Dus waarom is het dapper wanneer ik het doe?"


- Jasmin Mairhofer, 36, Oostenrijk


Over moediger worden met de jaren - en durven op te vallen:


"Ik ben veel moediger geworden met de jaren. Mensen mogen denken en denken wat ze willen. En dan kijk ik ook nog een beetje naar de jonge meisjes, want die durven ook veel. En dan denk ik, waarom zou ik me daaraan overgeven, alleen omdat ik tot dit leeftijdssegment behoor? Dat wil ik niet, ik kan alles, daarom doe ik het gewoon.


Soms lijkt het wel of Deense vrouwen bang zijn om naar buiten te treden. Ze horen liever bij de grote groep en dragen een zwarte jurk en misschien een paar iets grotere oorbellen. En misschien is dat waar ik me in onderscheid, omdat ik het echt wil en durf, en ik het leuk vind.


- Inge-Merete, 55, Denemarken


Over het vinden van betekenis in het leven:


Een advies dat ik zou geven is: toon interesse in andere mensen. Wacht even. Je hoeft niet per se 50 vrienden te hebben. Ik heb ook een paar vrienden die we 2 à 3 keer per jaar zien wanneer we op vakantie gaan. Maar we zien elkaar niet op een regelmatige basis. En dan heb je nog iemand die dichtbij is.


Ik bezoek mensen die in het verpleeghuis zitten en ga elke donderdag naar dansavonden. Dat kun je allemaal doen wanneer je met pensioen bent. En dat ga ik allemaal opnieuw uitproberen. Als je naar het leven van ouderen luistert, heb je het over gemeenschappelijke dingen. Sommigen willen praten over hun kleinkinderen, anderen over hun gezondheid en weer anderen over vroeger. Dat is prima. Het geeft een zekere voldoening. Niet omdat je een goede daad doet, maar omdat het inhoud geeft aan je leven. En dat is waar het volgens mij om gaat."


- Hanne Mortensen, 74, Denemarken

Echte vrouwen, echte lichamen, echte mensen met authentieke verhalen, met gevoelens en met moed. Everyday Women is onze bijdrage aan een wereld die een beetje dichter bij de realiteit staat. Waar ruimte is voor moed en kracht - en niet in de laatste plaats voor alles wat normaal is.


Deel 3 van 3