Wat voor invloed mode heeft op moed en zelfbeeld

Wat voor invloed mode heeft op moed en zelfbeeld

Ik ben Andrea, een vierentwintigjarige Franse verpleegster die iets meer dan een jaar geleden naar Parijs verhuisde. Ik beschrijf mezelf als een eeuwige ontdekkingsreiziger, een liefhebber van eten en kunst, dus die aspecten van mezelf komen natuurlijk terug in mijn schrijven. Ik ben ook wat de maatschappij een plus-size vrouw noemt.


Ik heb het gevoel dat het tijd is voor vrouwen van overal, elke vorm, elke gemoedstoestand, elke levensfase om hun innerlijke kracht te omarmen.


In dit artikel wil ik bespreken hoe mode mijn moed en zelfbeeld beïnvloedt.


Ik zou mode omschrijven als alle manieren om je te kleden met een bepaald gedrag en durf. Fashion is meervoudig en grenzeloos, immers als het zoveel mensen raakt als het doet, dan moet het wel divers zijn. Daarom hou ik zo van mode: dat het van ieder van ons afhangt en met ons mee evolueert. Kleding, accessoires of make-up kunnen een echte troef zijn voor zelfacceptatie en zelfvertrouwen.


Hoewel ik in Zuid-Frankrijk ben geboren, in een middelgrote stad, ben ik bijna twee jaar geleden naar Parijs verhuisd om mezelf de kans te geven een nieuw hoofdstuk in mijn leven te ontdekken. Mijn moeder was als kind altijd erg attent op hoe mijn broertje en ik eruit zagen. Ze naaide veel, hield altijd van mooie kleren en wilde dat haar kinderen er goed gekleed uitzagen. Zo paste ze bijvoorbeeld mijn haarbandjes bij mijn outfits, en in de winter paste ze zelfs mijn panty's bij mijn haaraccessoires. Volgens mijn moeder is ons uiterlijk altijd een weerspiegeling van onze gemoedstoestand en ons zelfvertrouwen. Toen ik in die geest opgroeide, stond mijn kleding altijd op mijn lijstje van favoriete dingen om te verzorgen. Toen ik jonger was, speelde ik bijvoorbeeld met poppen en zorgde ik er altijd voor dat ze er goed uitzagen: netjes gekleed en met hun haar in orde.Je eigen modestyliste zijn

Als kleuter droomde ik er later van om modestyliste te worden. Ik tekende veel vrouwensilhouetten en veel kleren. Tijdens het tekenen voelde ik me creatief en vrij, alsof alles mogelijk en haalbaar was omdat ik de touwtjes in handen had. Toen ik een grote en lange tiener was, droeg ik veel kleren van mijn moeder. Mijn vrienden vonden mij groter en breder en ik werd altijd gezien als de volwassene en ouder.

In die tijd voelde het dragen van volwassen kleding goed, het voelde bijna als een stoffen schild dat ik kon dragen om de wereld tegemoet te treden.

Zolang ik me kan herinneren tijdens mijn adolescentie, besteedde ik altijd aandacht aan hoe ik eruit zag, hoe ik werd gezien door anderen, omdat ik wist dat ik met mijn lengte en rondingen altijd zou worden gezien in een menigte, wat ik ook deed. Het was ook een manier voor mij om controle te krijgen over iets waar ik trots op kon zijn.


Zo'n zes jaar geleden ontdekte ik dat een van mijn ooms ooit model was geweest voor de prestigieuze Franse ontwerper Balmain. Wanneer ik foto's van hem zag, was ik opgetogen en gelukkig omdat ik besefte dat andere familieleden vóór mij al geïnteresseerd waren in de wereld van de mode. En daar bleven de verrassingen niet bij: mijn kleine broer, de absolute trots van mijn leven, werd ook model. Toen hij een tiener was, hebben mijn moeder en ik hem aangemoedigd om het te proberen, want we hebben altijd geweten dat hij op dit gebied iets wilde ondernemen. Samen met hem ging ik naar zijn eerste modelcastings in Frankrijk en Londen, en we hebben daar geweldige tijden beleefd. Bovendien is hij er dankzij zijn vastberadenheid, talent en rijpheid in geslaagd naar de London Fashion Week te gaan om model te staan voor een jonge ontwerper. Ik heb me zelden zo oprecht trots gevoeld op iemand. Hem zo te zien opbloeien was zo'n prestatie voor mij als grote zus.


Nu ik als 25-jarige vrouw mijn eigen geld verdien, ben ik in staat mijn liefde voor mode voort te zetten en mode te gebruiken als een echte spiegel van zelfvertrouwen. Door mijn recente status als volledig opgeleide verpleegster kan ik kleding kopen waarmee ik veel verschillende stijlen, verschillende vormen en zelfs verschillende modetijdperken kan verkennen dankzij vintage kleding. Omdat ik een voltijdse baan (en salaris) heb, mag ik me meestal kleden hoe ik wil en vooral hoe ik me voel. Omdat mijn look altijd afhangt van mijn stemmingen en verlangens. Ik hou ervan om iets onverwachts te dragen, en dat is ook een van de dingen die ik het leukst vind aan mode: dat het baanbrekend kan zijn en verwachtingen kan doen verschuiven.De verwachtingen van plus-size vrouwen

Maatschappelijk gezien wordt van plus size vrouwen veel te vaak verwacht dat ze grote, neutrale en niet bij elkaar passende kleding dragen, maar er zijn zo veel manieren om je rondingen te omarmen. Er is zoveel te ontdekken, te onderzoeken en uit te proberen. Als je zelfvertrouwen aan het opbouwen bent, zorg er dan voor dat je jezelf omringt met zorgzame mensen. Zij geven je de kans om je te ontwikkelen zoals het hoort en zoals je verdient. Een merk als Zizzi stelt klanten in staat om de mal te doorbreken die de maatschappij voor hen heeft gebouwd, een bekrompen en smakeloze modemal. Het maakt me trots en terecht dat ik met dit merk werk, want het team dat ik via Everyday Women heb leren kennen, heeft me het gevoel gegeven dat vrouwen eindelijk worden begrepen en gehoord - omdat ze deelnemen aan deze bloeiende beweging van body positivity, die ik als essentieel beschouw in 2022.


We hebben het over mode, maar ik moet iets specifieker zijn over het soort kleding dat me onmiddellijk meer zelfvertrouwen geeft. Als ik mijn zelfvertrouwen een boost wil geven, draag ik meestal levendige kleuren en patronen. Ze geven me een vrolijk, gedurfd en ambitieus gevoel. Een van mijn lievelingskledingstukken is een goede wikkeljurk. Ze hebben een gemiddelde lengte en een lage hals. Ik voel me altijd op mijn gemak in platformsneakers en -schoenen, ook al ben ik lang. Als het op accessoires aankomt, draag ik graag dingen in mijn haar: kleurrijke haarbanden, satijnen sjaals, tulbanden. En ten slotte: jasjes! Jassen, spijkerjacks, blazers, bombers, oversized jassen enz. vind ik helemaal te gek. Ze maken zelfs de eenvoudigste look af. Ik herinner me dat mijn moeder er zo elegant uitzag met jasjes, ze droeg altijd een jasje over haar kleding.


Afhankelijk van mijn stemming verander ik graag van make-up. Ik kan heel gedurfde looks met veel kleuren dragen, maar ik draag ook graag een heel neutrale en nude look. Lipsticks zijn mijn favoriete go-to, ik heb er meer dan 30 in mijn badkamer!


Communicatie zonder woorden

Met mode kan ik met de wereld communiceren zonder woorden, maar uitsluitend dankzij de emoties, herinneringen, gewaagde combinaties die mijn eigen manier van kleden met zich meebrengt.

De mode geeft me de mogelijkheid om creativiteit, verschillende gemoedstoestanden en nog belangrijker mijn ontwikkeling als vrouw te verkennen

Mijn manier van kleden evolueert met mij, groeit met mij mee - en ik voel me zelfverzekerd en trots over alle verschillende stijlen die ik heb ervaren omdat ze allemaal belangrijk voor me zijn. En in zekere zin drukt deze evolutie uit hoe ik gezien wil worden in de complexe wereld waarin we leven; als volledig mezelf en als een onverwacht, maar zich voortdurend ontwikkelend wezen.


Concluderend kan ik met gemak en trots zeggen dat mode een belangrijke variabele is geweest in het opbouwen en bevestigen van mijn zelfvertrouwen, zelfbeeld en waarde door de voortdurende diversiteit. Dat besef ik elke dag weer en ik hoop dat jij na het lezen van dit bericht ook in staat zult zijn om de juiste invalshoek te vinden waardoor jij je zelfverzekerd en krachtig kunt voelen. Vergeet niet om van mode een voordeel voor jou te maken en geen beperking!