5 thuis-spa tips: leg jezelf thuis in de watten

5 thuis-spa tips: leg jezelf thuis in de watten
5 thuis-spa tips: leg jezelf thuis in de watten

Lekker ontspannen met veel verwennerij voor lichaam en geest. Klinkt verleidelijk? Bekijk dan hieronder onze thuis-spa tips. Velen van ons leiden een druk leven waarin we maar zelden stilstaan om onszelf te verwennen. Trakteer jezelf daarom op een dag - of zelfs een uur - thuis om je eigen thuisspa te creëren.


Je hoeft niet een heleboel wellness producten te hebben. Je kunt het gevoel van luxe en verwennerij gemakkelijk naar huis halen door gewoon te gebruiken wat je al hebt. Want het gaat er ook om de tijd te nemen om ervan te genieten.


Voor wie wat inspiratie nodig heeft om zichzelf op dat moment te verwennen, zijn hier onze ideeën voor een dagje spa thuis. Daarna kun je zelf beslissen of je alles wilt doen of gewoon uit de lijst wilt kiezen. Het ligt aan je tijd en zin. Veel plezier - en geniet!

1. De sfeer bepalen

De omgeving kan een grote rol spelen bij het creëren van een eigen spa-ervaring thuis. Het gaat erom dat je aan de slag gaat, en er zijn verschillende dingen die daarbij kunnen helpen.


Je kunt beginnen met het plafondlicht uit te doen en in plaats daarvan kaarsen aan te doen. Heb je misschien geurkaarsen met een lekker aroma? Anders kun je gemakkelijk gewone kaarsen gebruiken en de geur halen uit wat geurstokjes of gewoon een parfum uit de kast.


Rustige muziek helpt ook de sfeer te bepalen. Er staan genoeg afspeellijsten online die perfect zijn voor een spa thuis.


Neem lekkere handdoeken en washandjes mee, en een badjas en slippers. Dan is het klaar voor je als je straks uit bad komt.


Leg een schaaltje met je favoriete hapjes klaar. Het zouden noten, fruit of misschien wat groenten kunnen zijn. Vergeet ook niet iets te drinken - of je nu liever koud water, een kopje thee of een verfrissend sapje drinkt. Het voegt net een beetje extra toe aan de zelfverwennerij.


Hoe maak je thuis een spa?

Volgens onze gids voor het maken van een thuisspa is het recept:

1. De sfeer instellen door de fysieke omgeving voor te bereiden

2. Start de behandelingen die het langst duren

3. Genieten van een warm bad en doorgaan met de behandelingen

4. De huid verzorgen met hydraterende producten

5. Het resterende deel van de dag moet in een rustig tempo worden doorgebracht


Er bestaat echter niet één recept voor het maken van een thuis-wellness. Het ligt aan jou en je fysieke omgeving. Het ligt er ook aan hoe lang je er aan wilt besteden. Is het je lichaam, gezicht, haar en voeten die verwend moeten worden? Of misschien slechts één van de onderdelen?


Wat heb je nodig voor een spa dag?

Des te meer je van je thuis-wellness wilt maken, des te meer heb je nodig. Maar er zijn dingen die altijd goed zijn om te hebben. Het zou een mooie handdoek kunnen zijn, wat goede producten en wat proviand. Je zult zeker goed op weg zijn.


Hier beneden zie je wat we je aanraden als je onze ideeën voor zelfverwennerij thuis wilt volgen.


Wat je nodig hebt

 • Kaarsen
 • Geurstokjes of kaarsen
 • Spreker
 • Handdoeken
 • Badjas
 • Slippers
 • Dranken
 • Snacks

2. Begin behandeling

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat je omgeving bevorderlijk is voor zelfverwennerij, ben je klaar om aan je thuis-wellness-ervaring te beginnen. Als je wilt, kun je beginnen met enkele behandelingen die langer kunnen duren.


Een goed begin is het droog borstelen van je hele lichaam. Heb je geen droge borstel, dan kun je ook een droge badstof handdoek gebruiken. Droog borstelen heeft verschillende positieve effecten op het lichaam. Het bevordert de bloedcirculatie, verwijdert dode huidcellen en geeft een mooie gloed. Maak je hele lichaam schoon met ronddraaiende bewegingen - maar niet zo hard dat het pijn doet en je rood wordt. En vergeet niet dat zowel jij als de handdoek of borstel droog moeten zijn.


Je kunt een haarconditioner gebruiken die lang in je haar blijft zitten voordat je hem uitspoelt. Sommige conditioners gaan tot 30 minuten mee, en als je er een gebruikt, moet je eerst je haar wassen met shampoo en daarna de conditioner aanbrengen. Gebruik de wachttijd om andere behandelingen te doen of geniet gewoon van de rust met een goed boek of de rustige muziek.


Wat ook een idee kan zijn om mee te beginnen is een goed voetenbad. Zoek een bad en vul het met lauw water. Doe er een paar druppels voetbadolie bij en misschien wat voetbadzout - of slechts een van de twee. Ga 10-15 minuten zitten - misschien terwijl je haarbehandeling werkt - en geniet van de verwennerij.


Wat je nodig hebt

 • Een droge borstel of badstof handdoek
 • Shampoo
 • Haarconditioner
 • Kuip
 • Voetbadolie
 • Voetbadzout
Je hoeft niet een heleboel wellness producten te hebben

3. Genieten van een warm bad

Het is nu tijd voor een lekker warm bad. Wie een badkuip heeft, kan een andere truc gebruiken voor een thuis-spa-ervaring; namelijk wat badzout in het water doen. Het ontspant en helpt los te komen.


Wie geen bad heeft om zich in te ontspannen, kan ook genieten van een goed bad onder de douche. Indien je je haar nog niet geconditioneerd hebt voor het bad, begin dan met je haar te wassen met shampoo en doe de conditioner er nu in. Terwijl het inwerkt, kun je doorgaan met de verwennerij.


Zodra je huid nat is, zeep je jezelf in met een goede badzeep. Zoek de geur uit die je lekker vindt en masseer de zeep rustig in. Je kunt ook kiezen voor een lichaamsscrub. Breng het in cirkelvormige bewegingen aan en laat het de huid goed scrubben. Afspoelen van de zeep of scrub en het gevoel van een mooie schone huid voelen.


Heb je conditioner in je haar, dan moet je dat nu uitspoelen. Let erop dat je het goed uitwast en je haar een laagje balsem geeft. De balsem in je haar laten zitten terwijl je naar de volgende behandeling gaat.


Ook het gezicht moet zeker verwend worden. Net als voor de rest van je lichaam kun je kiezen voor een goede gezichtsreiniging of een gezichtsscrub, die beide dode huidcellen verwijderen en de bloedcirculatie bevorderen.


Als laatste moet je je balsem uitspoelen. Denk eraan je haar goed uit te spoelen zodat er geen resten achterblijven, die je haar vettig kunnen maken.


Wat je nodig hebt

 • Badzout
 • Shampoo
 • Conditioner
 • Haarconditioner
 • Badzeep
 • Lichaamsscrub
 • Gezichtsreiniging
 • Gezichtsscrub

4. Onderhoud van de huid

Dep jezelf droog met een handdoek als je uit bad komt. Dan is het tijd om je huid te hydrateren.


Smeer je lichaam in met een bodylotion of bodyolie. Hangt allemaal af van wat je leuk vindt. Het hangt van je tijd af en maak tijd vrij voor je thuisspa. Als je de bodylotion hebt aangebracht, trek je de badjas aan waarmee je bent begonnen. Dan kun je ook warm blijven.


Als het lichaam klaar is, kun je verder met het gezicht. Geef je gezicht een goed gezichtsmasker. Het hangt van je huid en je behoeften af welk gezichtsmasker je wilt gebruiken. De meeste gezichtsmaskers hebben enige tijd nodig om te werken. Daarom kun je het masker aanbrengen en de wachttijd gebruiken om je huid verder te hydrateren.


Tijdens het gezichtsmasker kun je je voeten insmeren met een rijke voetcrème. Als je 's avonds je home spa doet, kun je je voeten een beetje extra crème geven, een paar sokken aantrekken en 's nachts met de voetcrème slapen.


Je handen kunnen ook wel wat verwennerij gebruiken. Haal een lekkere handcrème tevoorschijn en smeer je handen goed in. Als je wilt, kun je ook je nagels vijlen en afmaken met wat nagelolie.


Spoel het gezichtsmasker af. Was met een washandje en lauw water, en eindig met een gezichtscrème die bij je huidtype past. Het gebied rondom de ogen kan een beetje gevoelig zijn, dus misschien wil je hier een oogcrème gebruiken. Vergeet de lippen niet - die profiteren van lippenbalsem of een andere balsem.


Wat je nodig hebt

 • Lichaamslotion of -olie
 • Gezichtsmasker
 • Voetcrème
 • Handcrème
 • Nagelvijl
 • Nagelolie
 • Gezichtscrème
 • Oogcrème
 • Lippenbalsem

5. Rest van de dag

Heb je de avond doorgebracht met de home spa, dan ben je misschien klaar om je nachtkleding aan te trekken en onder het dekbed te kruipen. Waarschijnlijk ben je al goed op dreef en in vorm voor een goede nachtrust.


Of je hebt nog wat van de dag over. Als die er wel is, kun je de dag gewoon in hetzelfde rustige tempo voortzetten. Vervang je badjas door zacht en comfortabel homewear en beperk je plannen en klusjes tot een minimum.


Tot slot kun je jezelf verwennen met een laagje nagellak op je handen en misschien ook op je voeten. Het siert ook langer, zodat je het gevoel van zelfverwennerij kunt verlengen.


Wat je nodig hebt

 • Nachtkleding
 • Homewear
 • Nagellak